andijvie – groente van de maand maart

Er zijn twee soorten andijvie: krulandijvie en ‘normale’ andijvie. De eerste wordt in de winkel verkocht als sla en wordt in koude bereidingen gebruikt. De normale andijvie is een echte klassieker in de Nederlandse keuken en kan zowel koud als warm gebruikt worden. 

Andijvie speelt de hoofdrol in dit vegetarische gerecht met kikkererwten, knoflook en zwarte olijven.

De bladgroente wordt bijna het hele jaar door in Nederland op het land verbouwd, behalve in de koudste maanden, dan komt de andijvie uit de glastuinbouw of uit Zuid-Europa. Chicorium Endivia, zoals andijvie in het Latijn wordt genoemd, zit boordevol vitaminen. Dat maakt het extra geschikt als wintergroente omdat je een beetje extra weerstand dan goed kunt gebruiken.

Andijvie staat in de zomer in bloei. Dan verschijnen er zacht-blauwe bloemen in het andijvieveld. De krop van een volgroeide krulandijvie is geel met bladeren die ver ingesneden zijn en uitlopen in een krul. De normale andijvie heeft platte bladeren die tegen de krop aanliggen.

Door de knapperige structuur en de licht bittere smaak is andijvie perfect te gebruiken in salades. Combineer het dan  met andere bladgroenten of en slasoort met een mildere smaak. Zo zal de bitterheid niet overheersen.

TEKST ROOS VOLKERS

cover delicious 3

Nóg meer delicious.recepten ontvangen? Bestel nummer 3 van delicious. vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd

maart