Aardperen

Vooruit dan. Want hoewel we op de redactie enorm uitkijken naar de eerste warme zonnestraaltjes (met bijbehorende lentegroentjes, lamsvlees en meikaas) gaat het einde van de winter ons ook aan ons hart. In de delicious. testkeuken is het al hoog zomer, maar thuis koken we nog even onze favoriete wintergerechten. Culinair redacteur Ellen van Mol kan geen genoeg krijgen van die lekkere winterknollen en -wortels: ‘Aardpeer, bietjes, winterwortel, pastinaak, zoete aardappel en oerpeen, mijn keus is een beetje afhankelijk van wat de natuurwinkel heeft op dat moment. Ze gaan geschild en in stukjes, gehusseld met een flinke scheut olijfolie, zout, peper en wat oregano zo’n 30-45 min. in de oven.’

Wat te doen met aardpeer?

Vooral aardperen met hun nootachtige smaak en verre hint van artisjok zijn favoriet op de redactie. Roosteren doen we ze allemaal graag, en ook in een puree, soep, gegratineerd, in salades en gebakken doet de aardpeer het geweldig. Heel verse aardpeer is zelfs rauw, in dunne plakjes gesneden of geschaafd, lekker in salades en op sandwiches. En voor de kinderen maken we van de grotere knollen aardpeerfrieten! Aardperen – of topinamboer of Jeruzalem artisjok – zijn er van december tot maart. Afgelopen week kochten we nog aardperen bij Marqt, ook bij een goede natuurwinkel en op de boerenmarkt zijn ze er vast nog wel. Aardperen drogen vrij snel uit, verse aardperen voelen stevig. Het knobbelige oppervlak laat zich het beste onder stromend water schoonboenen. Schoonboenen volstaat bij jonge aardperen. Oudere exemplaren moet je wel dun schillen of kook ze eerst want daarna pel je de schil er gemakkelijk af.

De bereidingstijd van aardperen is afhankelijk van het formaat (van golf- tot tennisbal) en het oogstmoment. Jonge, kleine aardperen kook je in zo’n 10 minuten gaar, grotere en oudere exemplaren vragen wel 20-30 minuten.

Geroosterde aardperen, voor 4 personen:

1 kilo aardperen
1-2 el olijfolie
1 tl grof zeezout

Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Boen de aardperen onder stromend water schoon of schil ze. Snijd de aardperen in gelijke stukken of partjes. Schep de aardpeer op een bakplaat met bakpapier om met de olijfolie, zodat ze een dun oliefilmpje hebben. Bestrooi de aardperen met het zeezout en rooster ze in de voorverwarmde oven in 30-40 minuten goudbruin en gaar.

Restje Hussel een restje geroosterde aardpeer door rucola en maak de salade aan met goede olijfolie, wijnazijn, versgemalen zout en peper. Strooi er eventueel nog wat geroosterde hazelnootjes over.

Tip Voor aardpeerpuree kook je per persoon 125-150 gram schoongeboende aardperen gaar. Pel en snijd de aardperen in stukken en pureer ze met een lepel (biologische) crème fraîche. Breng de puree op smaak met versgemalen zout en peper.