w – van wagyu tot wontonvellen

Wagyu is Japans rundvlees: ‘wa’ verwijst naar het land Japan en ‘gyu’ naar ‘rundvlees in levende zin’. Wagyu is van een uitzonderlijke kwaliteit en ook behoorlijk aan de prijs. De runderen worden volgens de traditie gemasseerd om het vlees extra mals te krijgen. Volgens kenners ‘smelt het op de tong’. Het mooi met vet gemarmerde vlees is o.a online te koop.

Wakame is een zeewier dat vooral in de Japanse keuken gebruikt wordt. Het is zilt van smaak en tegenwoordig goed verkrijgbaar bij viswinkels en ruim gesorteerde supermarkten.

Walnoten zijn ongedopt en gedopt te koop. Zelf gedopte noten hebben meestal meer aroma dan al voorverpakte, gedopte walnoten.

Walnootolie is te koop bij goed gesorteerde supermarkten, delicatessenzaken en de natuurwinkels. De olie is vooral geschikt voor het maken van dressings.

Warmgerookte zalm of forel koop je bij de viswinkel of -rokerij. Koud roken is met name gericht op het conserveren, dit gebeurt op ongeveer 30 graden Celsius. Warm roken is bedoeld om eten direct te garen én een specifieke rooksmaak te geven. Dit gebeurt op ongeveer 70 graden Celsius. De zalm of forel wordt gerookt (en soms gestoomd) op de huid. Lekker op toast of een broodje, maar ook heerlijk als amuse of in een salade. Zalm of forel is het lekkerst als je hem voor het reserveren op kamertemperatuur laat komen, of kort in de oven verwarmt. Tijdens het bereiden worden soms nog kruiden toegevoegd.

Wasabi is poeder of pasta van de wasabiwortel. Te koop bij Aziatische supermarkten en toko’s en sommige goed gesorteerde supermarkten. Wasabi heeft een heel sterke, mierikswortelachtige smaak en wordt in de Japanse keuken veel gebruikt bij vis- en sushigerechten. De meeste wasabiproducten worden verrijkt met groene-radijsaroma. Verse wasabiwortel is moeilijk verkrijgbaar en duur. Vaak wordt er daarom gekleurde en bewerkte mierikswortelpasta gebruikt.

Weidechampignons zijn in het seizoen (voorjaar) verkrijgbaar bij sommige groentezaken. Je kunt ook bijv. kastanje- of grotchampignons nemen.

Wijnsteenpoeder / cream of tartar wordt gebruik als rijsmiddel in taart en cake. Het is een bijproduct van de wijnbereiding. Niet te verwarren met wijnsteenzuur, dit bevat geen zetmeel en is vergelijkbaar met citroenzuur. Wijnsteenpoeder is te koop bij sommige drogisten en bakwinkels of online te bestellen. Of gebruik wijnsteenbakpoeder, dit is wijnsteenpoeder + baking soda en is te koop bij de natuurwinkel.

Wijnsteenzuur werkt als rijsmiddel en is te koop bij drogisterijen, (Surinaamse) toko’s en natuurwinkels. Wijnsteenzuur bevat geen zetmeel, in tegenstelling tot veel bakpoeders, en is daarom ook geschikt voor een glutenvrij dieet. Vervang evt. door bakpoeder.

Wilde rijst is eigenlijk geen rijst maar de zaden van een grassoort die voorkomen in de moerassen van Noord-Amerika en Canada. De zaden smaken nootachtig, zijn donkerbruin tot zwart van kleur en hebben een kooktijd van ± 1 uur. Wilde rijst is duur en wordt daarom vaak gemengd met andere rijstsoorten. Het is te koop bij delicatessenzaken of online te bestellen.

Winterpostelein is in de winter bij de ruimer gesorteerde groentewinkels en natuurwinkels te koop. Vervang het evt. door veldsla, dit heeft wel een iets andere smaak. Winterpostelein bevat enorm veel voedingsstoffen. Het plantje is ook heel makkelijk zelf te kweken en op zandgronden kun je het als onkruid langs bermen vinden.

Witte balsamicoazijn is bij ruimer gesorteerde supermarkten te koop, gebruik evt. wittewijnazijn. Witte balsamico is witte wijnazijn waaraan most is toegevoegd als smaakmaker.

Wontonvellen (en ook kant-en-klare wontons) vind je in de diepvries bij toko’s of Aziatische supermarkten. Ze zijn ook onder de naam gyoza-vellen of gow gee-vellen bekend (zie G). Het zijn dunne deegvelletjes gemaakt van tarwe (soms ook wat boekweit), eieren, zout en water, die je per ± 50 stuks diepgevroren bij toko’s of Japanse winkels kunt kopen. Soms zijn ze vierkant, je kunt ze dan desgewenst rond uitsteken.