v – van vanillehoning tot vlinderen

Vanillehoning wordt verkocht bij sommige delicatessenzaken. Je kunt ook vloeibare bloemenhoning gebruiken en daar zelf wat vanille aan toevoegen. Of een vanillepeul in honing laten trekken.

Vanillemerg (gedroogd) is in kleine buisjes te koop bij natuurwinkels. Je houdt merg van de vanille over als je de ‘zaadjes’ uit de vanillepeul schraapt.

Velderwtjes zijn jonge, malse kapucijners, in de meeste supermarkten in pot, blik of diepvries te koop. Je kunt ze vervangen door erwten, bruine bonen of kidneybonen.

Velouté is zijdezachte soep of saus die is gezeefd en gebonden met een blonde roux of een mengsel van eierdooier, room en boter.

Venkelzaad is het zaad van de venkelplant en is te koop bij de toko en natuurwinkel.

Venkel-varkensworstjes vind je bij ambachtelijke slagers die zelf saucijsjes maken of bij Italiaanse delicatessenzaken. Vervang ze evt. door andere verse worstjes naar keuze en voeg dan evt. wat venkelzaad aan het gerecht toe voor de smaak.

Verjus is azijn op basis van onrijpe, groene druiven en is minder zuur dan azijn gemaakt van witte wijn. Het is te koop bij goed geselecteerde delicatessenzaken of online foodwinkels.

Vetspek is te koop bij goed gesorteerde slagers. Informeer op tijd en bestel het eventueel.

Vialone nano is een Italiaanse, ronde rijstsoort verkrijgbaar bij (Italiaanse) delicatessenzaken. Deze rijst heeft nog meer zetmeel dan carnaroli of arboro. De risotto van deze rijstsoorten hoef je niet te roeren, maar geeft toch een romig resultaat. Vervang eventueel door arborio- of risottorijst en roer dan wel tijdens de bereiding.

Vienna-amandelen zijn amandelen met een krokant karamellaagje of chocoladelaagje. Te koop bij notenwinkels en op de markt.

Vijfkruidenpoeder is een Chinees kruidenmengsel. Het bestaat uit kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel. Soms wordt er nog een zesde of zevende kruid toegevoegd. De smaak is vrij dominant. Het is te koop bij de toko.

Vinaigrette is een klassieke dressing op basis van (olijf)olie en (wijn)azijn.

Vincotto is een azijnachtig product van ingekookte druivenmost of vijgen, te koop bij delicatessenzaken. Vervang het evt door balsmicosiroop (supermarkt, delicatessenzaak) of met water verdunde appelstroop.

Vin santo is een Italiaanse (dessert)wijn gemaakt van gedroogde druiven. De druiven worden op stro gedroogd, vandaar dat vin santo ook wel strowijn wordt genoemd. Er bestaat een zoete en een droge versie. Een alternatief voor vin santo is  een goede droge marsala.

Vissaus is een zoutige smaakmaker, geëxtraheerd uit gefermenteerde vis. Wordt in veel Thaise gerechten gebruikt. Tegenwoordig bij de meeste supermarkten te koop en anders bij de toko. Gebruik het spaarzaam of naar smaak. In de toko vind je vissauzen van verschillende zeedieren zoals inktvis, garnalen en krab.

Vlinderen (van kip): Knip de kip links en rechts van de ruggengraat in met een stevige schaar en trek de ruggengraat er uit. Draai de kip om en druk hard op het borstbeen en het borstgedeelte zodat de kip zo plat mogelijk wordt.