t – van taggiasche olijven tot tzatziki

Taggiasche olijven komen uit Ligurië en zijn te koop bij Italiaanse delicatessenzaken en sommige goed gesorteerde supermarkten. Het zijn paarsbruine, vlezige olijfjes met veel smaak. Vervang evt. door andere zwarte olijven, bijv. Provençaalse, die lijken er veel op.

Tagine is een aardewerken schaal met een conisch toelopende deksel van aardewerk. Een tagine is vlam- en ovenproof. Het gerecht – met groenten en kip, vlees of vis – dat erin bereid wordt, heet óók tajine. De ingrediënten worden gestoofd in de afgesloten ruimte en blijven heerlijk sappig en aromatisch doordat de kookdamp tegen het deksel slaat, condenseert en door de vorm van de deksel weer terugloopt in het gerecht. Je kunt tagines in allerlei maten kopen. In plaats van een tajine kun je een braadpan met dikke bodem en goed afsluitende deksel gebruiken. Te koop bij mediterrane winkels en kookwinkels. Er zijn tegenwoordig ook gietijzeren tagines die geschikt zijn voor elektrisch en inductie.

Tahin of tahini is sesampasta. Er is bruine en witte tahini. De witte tahini is delicaat van smaak en minder bitter dan de bruine versie. Te koop bij natuurvoedingswinkels, goed geselecteerde supermarkten en mediterrane winkels. Tahin is een ingrediënt voor o.a. hummus (Midden-Oosterse kikkererwtendip). Het is in de koelkast maanden houdbaar.

Taleggio is een zachte, Noord-Italiaanse roodbacteriekaas van koemelk, met een heerlijk romige smaak. Te koop bij kaasspeciaalzaken. Neem als alternatief evt. Kernhem of geraspte belegen kaas.

Tamari is een tarwevrije, natuurlijk gefermenteerde sojasaus, te koop bij goed gesorteerde supermarkten en natuurwinkels. Vervang eventueel door Japanse sojasaus.

Thaise basilicum heeft kleinere, iets rondere blaadjes dan gewone basilicum en een lichte anijssmaak. Te koop bij goedgesorteerde toko’s. Vervang evt. door gewone basilicum.

Thaise rode currypasta dankt zijn kleur en smaak aan gedroogde rode pepers en is daarom lekker pittig. Wil je het nog pittiger? Ga dan voor groene currypasta, die wordt gemaakt met groene pepers en is nóg pittiger. Gele currypasta is de meest milde van de currypasta’s. Rode currypasta is lekker in combinatie met vlees of vis. Kant-en-klare currypasta koop je in supermarkt en toko.

Tamarindepasta, ook wel asem genoemd, is gemaakt van het vruchtvlees van bonen uit de peulen van de Indische tamarindeboom. Het is een vrij zuur smakende boon met een pit erin. Verdund met warm water wordt het veel als marinade gebruikt. Te koop bij de toko. Vervang evt. door een scheutje citroensap.

Tomatenchutney is verkrijgbaar bij delicatessenzaken.

Tortellini zijn gevulde pastakussentjes, met verschillende soorten vulling. Verkrijgbaar bij de supermarkt. Verse tortellini koop je bij (Italiaanse) traiteurs of delicatessenzaken.

Trassi is pasta van gedroogde garnalen. Het geeft veel Indonesische gerechten een onmiskenbare hartige smaak. Verkrijgbaar bij (Indonesische) toko’s.

Trompette de la mort is Frans voor ‘hoorn des overvloeds’. Deze donkere paddenstoel is dan ook hol als een hoorn. Vervang eventueel door cantharellen, bak die ± 2 min. langer.

Truffeltapenade koop je bij delicatessenzaken en Italiaanse speciaalzaken. Of gebruik een klein beetje vers geschaafde truffel of een paar druppels truffelolie met 50 g kleingesneden olijfjes.

Truffelaardappel zijn vastkokende aardappels die vanbinnen paars zijn. In Frankrijk heten ze vitelotte-noir. Vooral rond de feestdagen zijn ze te koop bij sommige ruim gesorteerde supermarkten en groentewinkels. Gebruik als alternatief eventueel een andere, lekkere vastkokende aardappel als opperdoezer of charlotte.

Tzatziki is een Grieks mengsel van yoghurt, knoflook en komkommer, vaak kant-en-klaar te koop bij de supermarkt.