f – van fines herbes tot frisée

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Farro is een graan, verwant aan gort en spelt, maar heeft een steviger, nootachtige textuur. Meestal is het buitenste harde vliesje verwijderd, waardoor de kooktijd korter is. Het is te koop bij Italiaanse delicatessenzaken of online te bestellen. Vervang het evt. door spelt, gort of zilvervliesrijst.

Fenegriek wordt ook wel foenegriek, bokshoornklaver of Grieks hooi genoemd. De geur en smaak zijn nootachtig en doen denken aan kerrie. Het wordt veel in de Indiase keuken gebruikt. Het is verkrijgbaar bij toko’s, natuurwinkels en delicatessezaken.

Fines herbes is een term die in Frankrijk gebruikt wordt voor een mengsel van jonge zachte, niet-houtige, groene kruiden, zoals peterselie, dragon, dille, bieslook en kervel. Het is heerlijk om sauzen een frisse kruidensmaak te geven of in dressings ter verwerken. Ook meng een flinke hoeveelheid fines herbes door een gemengde groene salade.

Fiore Sardo is vernoemd naar het Sardijnse schapenras Sarda, dat de melk levert van deze harde schapenkaas. Fiore Sardo wordt gemaakt van zowel ongepasteuriseerde als gepasteuriseerde melk, tot 10 maanden gerijpt, in de beginperiode in een rookruimte. Hierdoor krijgt de kaas zijn lichtbruine korst en licht-rokerige smaak. Te koop bij kaasspeciaalzaken.

Flake-repen zijn dunne chocoladerepen, opgebouwd uit laagjes luchtige chocolade. Ze zijn online te bestellen en te koop bij delicatessenzaken met veel Engelse en Amerikaanse producten.

Flathead is een grote platvis, die wat lijkt op de zeeduivel, met een enorme afgeplatte kop. Helaas is flathead hier moeilijk verkrijgbaar. Neem als alternatief bijvoorbeeld heilbot of zeeduivel (zie ook goedevis.nl).

Fleur de sel ontstaat in ondiepe zoutbassins bij de Middellandse- en Atlantische Zee, als de schuimige zoutlaag bovenop het zeewater door de oostenwind gedroogd wordt en kristalliseert. Het zout wordt er met de hand afgeschept en de opbrengst is beperkt, vandaar de hoge prijs. Te koop bij delicatessenzaken, ruim gesorteerde supermarkten en online.

Fontina is een Italiaanse smeltkaas, te koop bij (Italiaanse) delicatessenzaken en kaaswinkels en sommige ruim gesorteerde supermarkten. Vervang evt. door belegen kaas of gruyère.

Frangelico is een hazelnootlikeur, verkrijgbaar bij de slijter. Vervang eventueel door amaretto (likeur gemaakt van amandelen, dus anders van smaak).

Fregola is een kleine Sardijnse pasta van tarwegries, die lijkt op grove couscous. Fregola wordt in de oven geroosterd, wat de pasta een notige smaak en lekkere bite geeft. Fregola is lastig verkrijgbaar. Probeer het bij Italiaanse delicatessenzaken of online. Vervang het evt. door andere korte pasta zoals risoni of grove couscous.

Frisée (bittere krulsla of krulandijvie) is een andijviesoort die iets verfijnder is dan gewone andijvie. Verkrijgbaar bij goed gesorteerde supermarkten en groentewinkels. Deze krulandijvie wordt meestal als sla gegeten.