Daikon of rettich (de Nederlandse naam) is een grote witte wortel met een milde radijssmaak. Daikon is te koop bij de toko en de ruim gesorteerde groentewinkel. Vervang het bijv. door radijs.
Dashi is een bouillon die in de Japanse keuken wordt gebruikt. De meest voorkomende vorm is van kombu (een zeewier) en geschaafde gedroogde bonito (tonijn), waar bouillon van wordt getrokken. Er zijn veel varianten, zoals dashi van shiitakes of gedroogde sardines. Te koop bij oosterse supermarkten.
Dijonnaise is een mengsel van (grove) dijonmosterd en mayonaise, te koop bij goed gesorteerde supermarkten. Meng eventueel zelf gelijke hoeveelheden mayonaise en dijonmosterd.
Dille heeft eerst een licht-zoetige smaak, die overgaat in een zoute, complexe, heel specifieke smaak. Dille smaakt goed bij (gerookte) vis, in sauzen met vis, in salades, in dressings, soepen en in rijstgerechten. Het is een onderdeel van de marinade voor gravad laxs. De platte ovale zaadjes van dille zijn nog sterker en scherper van smaak en worden traditioneel gebruikt om tafelzuur, komkommers, kool en zuurkool te kruiden. Dille verwelkt snel, dus bewaar het in de koelkast in een glas koud water en trek er een plastic zakje overheen. Verkrijgbaar bij ruim gesorteerde groentewinkels en goed gesorteerde supermarkten.
Dillezaad wordt gebruikt voor het inleggen van komkommers en augurken en het aromatiseren van azijn. Dillezaad heeft een wat bittere smaak en is krachtiger dan dillekruid. Het smaakt goed bij sterk smakende groenten als kool. Ook is het lekker in soepen, vis en lamsragout. In plaats van hele zaden kan er ook gemalen dillezaad worden gebruikt. Te koop bij natuurwinkels, mediterrane en midden-oosterse winkels.
Double Cream – Engelse benaming voor slagroom met een vetgehalte van 48% of hoger. Indien je dit niet kunt krijgen kun je ook een mix maken van half slagroom half mascarpone.
Dorade, ook bekend als zeebrasem, wordt veel gebruikt in de Spaanse
keuken. Dorade heeft een stevige, volle smaak en is het hele jaar door
verkrijgbaar bij viswinkels. Vervang het evt. door een andere stevige witvis,
zoals zeebaars of rode mul.
Dubbelkoolzure soda of bicarbonaat wordt in Engelse of Amerikaanse recepten vaak gebruikt als rijsmiddel. Dubbelkoolzure soda is tot vier keer krachtiger dan bakpoeder en wordt door zuren geactiveerd. Daarom vind je in recepten met soda vaak ook ingrediënten met zuur, zoals bijvoorbeeld karnemelk, die het rijsproces op gang brengen. Je kunt de soda te vervangen door 2 keer de hoeveelheid bakpoeder. De smaak en werking wordt ook verbeterd door toevoeging van een mespunt zout. Bakpoeder bevat zelf zuur, dus vervang zuurhoudende ingrediënten in het recept dan door neutrale ingredienten; melk in plaats van karnemelk bijvoorbeeld. Te koop bij drogist en natuurwinkel.
Dukkah is een Egyptisch specerijen-, noten- en zadenmengsel, verkrijgbaar bij sommige mediterrane en Midden-Oosterse winkels en delicatessenzaken. Maak het zelf door 1 deel sesamzaad, ½ deel korianderzaad, 2 delen hazelnoten, ¼ deel komijnzaad en wat zout en peper te mengen en grof te malen of vijzelen.
Dulce de leche is een Zuid-Amerikaanse specialiteit. Het is een dikke romige karamelpasta gemaakt van gecondenseerde melk. Zelf maken: zet een ongeopend blikje gezoete gecondenseerde melk in een pan met ruim kokend water en laat dit 4 uur zachtjes koken. Het blikje moet onder water staan, vul dus indien nodig de pan bij met kokend water en gebruik een gewicht om het blikje goed onder te laten staan. Laat eerst volledig afkoelen voordat je het opent er staat warm onder druk. Geopend koel, maar afgesloten nog maanden houdbaar.