wat je als kookliefhebber wil weten over citroenmelisse

Citroenmelisse komt van het oud-Griekse woord melissa, dat honingbij betekent. Dit geurige, frisse, Zuid-Europese kruid doet zijn naam eer aan: bijen zijn er dol op, omdat de plant veel nectar produceert. Een aanrader voor tuin of balkon, want ook hier in het noorden groeit het goed.

Perfect in een kopje thee ’s avonds: melisse zorgt voor een goede nachtrust. Leuk neveneffect: het houdt muggen op afstand.

Hoe smaakt citroenmelisse?

Aromatisch citroenachtig met een hint van munt. Wordt ook gebruikt in de Indiase keuken, soms zelfs als vervanging van curryblad. In Vietnamese en Thaise gerechten kun je het kruid gebruiken als vervanging voor citroen-basilicum en andere aromatische verse kruiden.

Lekker in/bij…

In klassieke pesto samen met basilicum, in kruidensalade, of pureer met wat olie en schenk door een fijne zeef voor een frisse groene dressing voor bijvoorbeeld rauwe vis. Lekker in thee, desserts, waterijs, roomijs of granita, limonade, shrub, homemade kombucha, icetea en mock-en cocktails. Ook geweldig in fruitsalades, in water met ijsblokjes en citroen.

Waar koop je citroenmelisse?

Koop als (biologisch) vers kruid in een pot of zaai het zelf. Je kunt de blaadjes drogen en gebruiken als thee.

Recept met citroenmelisse

crushed komkommer, avocado en perziksalade
Met onder meer nigellazaad, koriander en munt, zit deze crushed komkommer, avocado en perziksalade vól smaak. Yvette: Doordat de komkommer niet gesneden maar geslagen wordt, loopt de dressing er niet af, maar trekt het lekker in de groente. Voeg de dressing toe, et voilà een heerlijk frisse salade. 
Wil je vaker koken met fruit? Probeer één van deze 10 gerechten eens!
naar recept
crushed kommer, avocado en perziksalade - delicious

Bekijk ook: zeewier: van kombu tot dulse, zo kook je met wier

citroenmelisse
Unsplash