Be a better Cook: de basistechnieken voor het betere snijwerk

Basistechnieken in de vingers krijgen, dáár begint goed koken mee. Testkok Martine vertelt over wat het belang van goed snijwerk is. En laat je daar nu héérlijk zen van worden. Messen scherp? Daar gaan we! 

Be a better Cook is ook een gloednieuwe rubriek in ons magazine. Dit is het Be a better Cook team!

Snijtip #1

Houd je mes met je hele hand vast. Zo heb je de beste grip. Leg dus niet je wijsvinger op het lemmet. Om plakjes te snijden à la chefs, houd je de punt van je mes op de snijplank en beweeg je het mes op en neer, zonder de punt van de plank af te halen. Voor het hakken van bijvoorbeeld kruiden beweeg je het mes snel op en neer terwijl je het niet helemaal van de plank afhaalt. Je vrije hand ligt plat op het mes om zo extra kracht te zetten én om je vingers te beschermen.

snijtechnieken-delicious

Snijtip #2

Je vrije hand goed neerzetten, is belangrijk om het ingrediënt vast te houden, zodat het niet wegglijdt. Zet je nagels in het product en rol ze naar binnen, maak een soort dakje van je vingers. Het mes glijdt langs je tweede kootje en wordt zo geleid. Op deze manier bescherm je ook je vingers tegen snijwonden.

snijtechnieken-2-delicious

Snijtip #3

Om reepjes te snijden, snijd je eerst plakjes. Die leg je op elkaar en daar maak je vervolgens weer reepjes van, ofwel grove julienne. Deze snijd je in reepjes. Zorg er voor dat alle reepjes van gelijke dikte en lengte zijn.

snijtechnieken-3-deliciousmagazine

Snijtip #4

Deze techniek komt altijd terug! Halveer een ui en leg ’m met het snijvlak op een plank. Zorg dat de wortel er nog – gedeeltelijk – aan zit. Snijd nu de ui in schijfjes, maar niet helemaal door tot aan de wortel. Dan snijd je in de andere richting, in dezelfde dikte als de schijfjes et voilà: prachtige blokjes ui. Je kunt het zo grof of zo fijn snijden als je wilt. Héél kleine blokjes heten brunoise. Die gebruik je als ze zichtbaar moeten zijn, of als ze heel veel smaak moeten afgeven.

Over Martine Kröner

Twintig jaar geleden was delicious.testkok Martine Kröner in de leer bij de beroemde, Franse kookschool Le Cordon Bleu. Wat ze toen leerde, past ze nog steeds elke dag toe. Dé kok om les van te volgen, dus!

martinekroner-deliciousmagazine

BRON MARTINE KRÖNER, DELICIOUS. REDACTIE BEELD ISTOCK

snijtechnieken-2-delicious