bavarois, het perfecte weekendtoetje

Elegant, verfijnd, fluweelzacht en héél erg lekker. Bavarois is het perfecte besluit van een feestelijk etentje. En leuk: het is een klusje van niks. In iets meer dan een half uur kun je de bavarois in de koelkast schuiven om op te stijven. En met onze tips lukt het altijd! Ook het lossen!

Klik hier voor het recept van een heerlijke griesmeelbavarois met venkel-boerenjongens en bramensaus.

De perfecte bavarois is niet té stijf, maar zeker ook niet té zacht. Hoe je ’m precies goed krijgt? Door het juiste gebruik van gelatine.

6 tips voor perfecte bavarois

1 Zorg dat de gelatine vers is, oude gelatine lost niet goed meer op. Hoe weet je dat? Probeer het gewoon: laat
1 blaadje in koud water geweekte gelatine smelten in 3 el water van minimaal 80°C, of water dat net van de
kook af is. Bij te oude gelatine blijven stukjes zichtbaar.

2 Gelatine stolt pas onder de 20°C. Wacht nadat je het hebt opgelost in warme vloeistof tot de vloeistof net boven de 20°C is, tijdens het afkoelen wordt het dan langzaam lobbig. Voeg je het gelatinemengsel te vroeg toe aan een luchtige massa die je stijf wilt hebben, dan zakt hij naar beneden en stijft als een gescheiden laag op, terwijl de luchtige laag, meestal slagroom en/of eiwit, naar boven komt omdat het lichter is dan het gelatinemengsel.

3 Je kunt je kom met opgeloste gelatinevloeistof snel koelen door hem in een bak koud water te zetten en regelmatig te roeren. Pas op: als het lobbig wordt, is dat hét moment om het door je luchtige mengsel te scheppen.

4 Zorg dat de massa waardoor je je gelatinemengsel spatelt koud genoeg is, anders stijgt de temperatuur van het geheel weer een paar graden en scheiden de lagen zich alsnog tijdens het opstijven.

5 Spatel heel voorzichtig en toch vrij snel de 2 verschillende massa’s tot een homogeen geheel.

6 Bavarois of pudding heeft minimaal 3 uur in de koelkast nodig om een beetje stijf te worden. Bij 6 uur of langer heeft de gelatine optimaal de tijd om z’n werk te doen.
Heb je geen 6 uur de tijd? Zet ’m dan in de vriezer (maximaal 3 uur) voor hetzelfde effect.

zó los je bavarois (en pudding ook, trouwens)
* Zorg dat je vorm goed, maar vooral dun is ingevet met olie.
* Trek om de pudding te storten de puddingrand voorzichtig met je vingertoppen van de vorm af.
* Plaats er een vochtig gemaakt bord op. Pak bord en vorm goed beet en keer het geheel.
* Als de pudding niet meteen lost, beweeg het geheel dan voorzichtig heen en weer (niet op en neer!).
* Omdat het bord vochtig is, kun je de pudding precies naar het midden schuiven.

PRODUCTIE EN TEKST DOSIA BREWER, MINTA NICOLAÏ, BAS ROBBEN, TRUDELIES SCHOUTEN

Nóg meer delicious.recepten ontvangen? Bestel nummer 4 van delicious. vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd