Zuurdesembrood: alle ins & outs

Iedereen kan leren broodbakken. Oók het soms beangstigende zuurdesem. We lieten je eerder al zien hoe je een starter voor zuurdesem maakt en er het lekkerste brood mee bakt. Nu gaan we een stukje verder en duiken in de wereld van het zuurdesem!

Lees hier alles over de verschillende soorten meel.

Zuurdesem

Zuurdesem is de oudste methode om iets te laten gisten. In Egypte zijn bakkerijen gevonden van vierduizend jaar oud die zuurdesembroden maakten. De ontdekking van de werking van deze gisting zal ongeveer zo zijn gegaan: deeg voor (ongerezen) brood, of een graanpap, werd niet meteen gebruikt en bij toeval ‘besmet’ door in de lucht zwevende gistcellen. In Duitsland is zuurdesemgist gewoon te koop, maar in Nederland is het lastiger verkrijgbaar. Als je eenmaal goede zuurdesem hebt, wees er dan zuinig op. Bewaar je ‘huisdiertjes’ in de koelkast in een afgesloten bak of een andere plek met de ideale omstandigheden om je starter te koesteren.

  • Verse Rogge zuurdesem cultuur €4,95 weekendbakery.com
  • Gedroogde Spelt zuurdesem-extract van Biovegan, 12x 30 gr €11,50 biovoordeel.nl
  • Gedroogde volkoren zuurdesem van biologische kwaliteit.30 gr € 0,96 Odinwinkel.nl

Broodbakpan

Een gietijzeren pan, geschikt voor in de oven, werkt als een mini-oven om brood in te bakken. Het helpt vocht uit het deeg te verdampen en opnieuw op te nemen. Daardoor krijgt het brood een krokante korst en een zachte binnenkant.

Desembakker

Het zuurdesembrood van het Vlaamsch Broodhuys is door het hele land bekend. Ze hebben drie soorten vaste zuurdesemstarters voor wit brood, volkorenspelt en volkorenbrood. Daarnaast is er nog een vloeibaar zuurdesem. Ze zijn allemaal ontstaan uit één starter. Dimitri Roels: ‘Onze starter hebben we, achttien jaar geleden, helemaal zelf gemaakt en wordt iedere dag door ons team verzorgd.’ De broden van het Vlaamsch Broodhuys zijn nu ook via de webshop te bestellen. Ze worden thuis gebracht om in je eigen oven af te bakken.

Zuurdesem hotel

In Zweden is broodbakken met desem een ware hype, Maar wat als je op vakantie gaat? De eigenaren van Urban Deli bedachten het Sourdough Hotel, waar je je desem kan brengen en hij wordt verzorgd tot je weer terug bent.

Desem-held

Chat Robertson runt samen met zijn vrouw, en pastry chef, Elisabeth Prueitt Tartine Bakery. Beide zijn opgeleid aan het Culinary Institute of America in New York, maar de ware geheimen van ambachtelijk bakken hebben ze in Frankrijk geleerd. Op de redactie raakte we helemaal geïnspireerd van zijn broodbakboek en schitterende filmpjes op YouTube waar de liefde voor brood van af spat.

Tekst: Maaike Koorman & Nadia Khaleghi

Merijn ontdekt: Vincents pain d'amour - delicious