smaakmakers uit peru

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Natuurlijk koken we in ons Latijns-Amerikaanse nummer ook Peruaans! Daarvoor heb je wel een aantal specifieke ingrediënten nodig die je niet altijd in de supermarkt vindt. Wij vertellen je wat huatacay, aji amarillo, tamarinde en rocoto zijn.

De Peruaanse keuken is beroemd geworden door zijn grootste voorvechter, Gaston Acurio die in Zui-Amerika en Europa (Spanje) geweldige, high end Peuraanse restaurants heeft geopend. De Peruaanse is een bijzondere keuken vol eigen smaken en met veel inheemse ingrediënten. Met invloeden ui de Japanse Nikkei-keuken, de Chinese immigrantenkeuken en zelfs de Arabische en Italiaanse keukens. In het nationale gerecht ceviche komen deze keukens samen. In de friszure leche de tigre waarin de vis gaart zitten Arabische en Japanse invloeden.

Huatacay

Ook wel zwarte munt genoemd. Aromatisch met intense smaak. In Perus vers gebruikt en als een pasta die ook hier te koop is. Voor sauzen en stoofgerechten.

Aji Amarillo

Verse aji-pepers zie je niet vaak bij ons, maar de middelhete pasta van deze Peruaanse aromatische, fruitige peper wel. Onmisbaar in Peruaanse gerechten.

Tamarinde

Friszure pulp of siroop van de tamarindepeul. Wordt gebruikt in sap, saus en drankjes.

Rocoto

Heet, heter, heetst! Smaakmaker en pitgever die eruitziet als kleine paprika. Voor saus, vulling, salsa’s.

Maïs, aardappel en zoete aardappel

Niet weg te denken uit de Peruaanse keuken! Ze komen oorspronkelijk uit Peru en bestaan in talloze varianten. Zwart-paarse maïs wordt vooral voor drankjes gebruikt.

TEKST MERIJN TOL