Yvette van Boven verruilde haar Parijse appartement voor een huis in de countryside van haar geboorteland Ierland. En wij verhuizen een beetje mee en genieten van wat ze daar kookt en eet. Dit keer vertelt ze over stout en deelt ze haar recept voor buikspek in Guinness:
‘Ik kook er ook graag mee, de diepe smaak van stout doet het geweldig bij een herfstig gebraad van big.’
Over Guinness bestaan in Nederland veel misverstanden. Er wordt gedacht dat het zwaar bier is en heftig. Toegegeven, door zijn donkere kleur ziet het er wellicht dreigend uit. Maar koffie, cola en chocolademelk drinken we toch ook graag, dus dat kan het niet zijn. Guinness is licht stoutbier. Met zijn 4,2% alcohol is het lichter dan een pilsje (5%) en de smaak is die van bittere chocomel vermengd met ijskoffie. Omdat het vrij licht is, wordt het in Ierland met pints – ongeveer een halve liter – tegelijk naar binnen geklokt. De familie Guinness uit Dublin is er goed rijk en heel beroemd mee geworden.
Bij ons in het zuiden van Ierland, in het graafschap Cork, wordt de tegenhanger gebrouwen: Murphy’s stout. Nog ietsje lichter zelfs en met 4% alcohol ook iets zachter van smaak. In Cork bestel je een pint Murphy’s en geen Guinness, ik geef het je even mee voor je volgende bezoek. Zie het als een Amsterdam-Rotterdam dingetje.
In Nederland zijn vaak alleen blikken Guinness te koop. Met zo’n balletje erin, waardoor het schuim mooi dik wordt bij het uitschenken. Doe dat vooral langzaam, want alles wat lekker is, kost tijd. Ik kook er ook graag mee, de diepe smaak van stout doet het geweldig bij een herfstig gebraad van big. De biggen van mijn vriendin Avril Caherbeg, twee heuvels verderop, leven buiten in haar bossen. Het vlees is dan ook dieprood in plaats van zachtroze, waardoor je goed kunt zien dat de biggen een fantastisch leven hebben gehad.
Ga er respectvol mee om en maak dit recept maar eens. Geef er Ierse champ bij, zo’n zalige zachte stamppot die je gewoon aait. Ach, alleen maar geluk.
Sláinte (proost op z’n Iers)
Yvette