DELICIOUS. SAMEN MET LURPAK.
Hoe je dit heerlijke, herfstige pompoenbrood met oesterzwammen nog lekkerder maakt? Door het te besmeren met een flinke lik specerijenboter. Hartig én smeuïg tegelijk.
Lurpak® is niet zomaar boter, maar boter voor échte liefhebbers. Met passie gemaakt voor iedereen die graag kookt, lekker eet en op zoek is naar (meer) inspiratie. Want goed eten – eenvoudig, vers, van het seizoen en met liefde gemaakt – verdient kwaliteitsboter.
Lurpak® roomboter wordt gemaakt van de beste Deense room, heeft een unieke frisse, romige smaak die het beste in jouw ingrediënten naar boven haalt. Ideaal om te smeren en in te bakken voor de allerlekkerste resultaten. Wil je meer recepten? Zie www.lurpak.com
Pompoenbrood met oesterzwammen en specerijenboter
Kookgerei
- gietijzeren pan met deksel, staafmixer met hakbakje
Ingrediënten
- 400 g blokjes flespompoen
- 100 ml koude melk
- 7 g gist, 1 zakje
- 600 g patentbloem + extra om mee te bestuiven
- 2 el olijfolie
- 400 g oesterzwammen, grof gescheurd
- 75 g waterkers
- zeezoutvlokken, voor erover
- specerijenboter
- 1 el olijfolie
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kardemompoeder
- ½ tl gemalen kruidnagel
- 200 g ongezouten Lurpak® roomboter, op kamertemperatuur
Instructies
- Kook de blokjes pompoen in ruim gezouten water in 12-15 min. gaar. Giet de pompoen af en doe over in een kom. Prak met een vork tot een grove puree. Laat afkoelen.
- Meng de melk in een maatbeker met 100 ml heet water zodat het mengsel lauwwarm is. Roer de gist erdoor en laat 3-5 min. staan tot het mengsel begint te schuimen.
- Doe de bloem samen met het gistmengsel en de pompoenpuree in een ruime kom. Kneed het deeg 1 min. en voeg dan ½ el zout toe. Kneed het deeg 10 min. tot een glad en egaal deeg. Dek af met een vochtige theedoek. Laat 1 uur rijzen op kamertemperatuur tot het deeg in volume is verdubbeld. Breng het deeg over op een met bloem bestoven werkblad. Sla het deeg plat en maak er een grote lap van. Sla de linkeren rechterkant over elkaar heen en rol het deeg op. Maak een mooie ronde bol van het deeg. Leg de bol op een vel bakpapier en dek af met een vochtige theedoek. Laat nogmaals 30 min. rijzen.
- Verwarm na 20 min. rijzen de oven voor op 220°C en zet de gietijzeren pan alvast in de oven om heet te worden. Kerf met een scherp mes een snede in het brood. Laat het brood met bakpapier en al voorzichtig in de hete pan zakken en zet de pan afgedekt in de oven. Bak het brood 25 min., verwijder dan de deksel en bak nog 8 min. tot het brood mooi goudbruin is. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
- Verhit intussen voor de specerijenboter de olijfolie in een koekenpan en verwarm hierin de specerijen 1-2 min. tot ze gaan geuren. Mix de roomboter samen met de specerijenolie in het hakbakje van de staafmixer tot een gladde en luchtige boter. Doe over in een kommetje.
- Verhit de 2 el olijfolie en 1 el specerijenboter in dezelfde koekenpan op hoog vuur en bak hierin de oesterzwammen 3-4 min. tot ze rondom goudbruin zijn.
- Snijd 4 dikke plakken brood af. Leg er een handje waterkers op en verdeel de paddenstoelen erover. Maak af met een quenelle specerijenboter en bestrooi met zeezoutvlokken.
Voedingswaarde
Bekijk ook: boterkoek met mokka en hazelnootroom