polentafrieten met zongedroogde tomatenketchup 

Voor échte kaas moet je bij Beemster kaas zijn. Neem nu Beemster Oud. Deze 48+ kaas krijgt rustig de tijd om te rijpen en daardoor een pittige, zeer rijke smaak. Smelt in de mond! Heerlijk uit het vuistje, op een kaasplank bij de borrel, op een boterham, of in deze verrukkelijke frieten!

Probeer ook deze heerlijke courgetterolletjes met geitennkaas, ricotta en pangrattano.

polentafrieten met zongedroogde tomatenketchup

snack (2 flinke of 4 kleinere puntzakken)

150 g polenta* + extra om te bestrooien
40 g Beemster oude kaas, geraspt + extra voor erover
rasp van ½ (bio)citroen
50 g ontpitte zwarte olijven, in dunne plakjes + extra om te versieren
1½ el olijfolie extra vergine
90 g zongedroogde tomaten op olie (potje, uitlekgewicht 90 g)
½ kleine ui, fijngesneden
½-3/4 el bruine suiker
1 el wittewijnazijn
blaadjes van 1 takje oregano, helft fijngesneden

Stap 1
Breng in een pan met dikke bodem de polenta met 1 liter water aan de kook. Kook de polenta volgens de aangegeven tijd op het pak op laagste vuur gaar (snelkook ± 15 min. en gewone polenta 45-50 min.). Roer regelmatig tot het dik en gaar is. Neem de pan van het vuur en roer de kaas en de olijven erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2
Schenk de polenta op een groot met bakpapier bekleed bakblik. Strijk glad tot een dikte van ½ cm. Laat afkoelen en koud en stevig worden in de koelkast.

Stap 3
Verwarm de oven voor op 220ºC. Snijd de polenta in dunne frieten van ± ½ cm x 8 cm. Bekleed een bakblik met bakpapier en bestrijk dit dun met olie. Leg de frieten op het bakblik, bestrijk ze met olie en bestrooi dun met wat polenta. Draai ze om en bestrooi weer met een wat polenta. Bak ze in 30-35 min. goudgeel en krokant. Keer evt. halverwege.

Stap 4
Verwarm voor de zongedroogde ketchup 1 el van de olie uit het potje tomaten in een steelpan. Bak de ui in 5 min. zachtjes goudgeel. Voeg de uitgelekte tomaten, bruine suiker, azijn en 100 ml water toe en kook met de deksel op de pan nog ± 5 min zachtjes. Pureer de ketchup grof of fijn naar wens en laat afkoelen. Roer er de fijngesneden oregano door. Doe de polentavingers in puntzakjes en serveer met de ketchup, extra kaas, oregano en extra olijven.

* Je kunt kiezen uit snelkookpolenta en klassieke polenta (beiden o.a. supermarkt). De hoeveelheid vocht die nodig is kan verschillen. Wij gebruikten gewone polenta, voor snelkookpolenta ga je uit van 800-900 ml water per 150 g snelkookpolenta.

bereiden ± 30 min. / oven ± 40 min.

Bekijk hier de video om te zien hoe je deze heerlijke polentafrieten maakt!

RECEPT DOSIA BREWER FOTOGRAFIE, STYLING, BEREIDING STUDIO PHILIPPI

polentafriet - delicious