De leukste kerstmarkten in Duitsland (en waarom je ze wil bezoeken)

Wij bezoeken elk jaar een kerstmarkt in Duitsland. Want los van de sfeervolle setting (vaak vinden ze plaats in prachtige Middeleeuwse binnensteden, zoals Neurenberg) is het ook qua eten een feestje. Dé specialiteit van Dresden, de hoofdstad van deelstaat Saksen, is de Dresdner kerststol. En die wil je proeven!

De kerstmarkt afgevinkt? Zet dan deze 5 geweldige vegan restaurants in Berlijn op je lijstje! 

Prachtige locaties
Als het ijzig koud is willen we bijten in sappige warme worsten, aardappelnoedels, en kruidige glühwein of fris Duits bier drinken. Om te eindigen met zoet: gemberkoek lebkuchen of zoals in Dresden met hun beroemde kerststol (die hoogstwaarschijnlijk vanuit Duitsland naar Nederland kwam). De locaties zijn allemaal prachtig en soms zelfs feeëriek. Neem de prachtige kerstmarkt in de Ravennaschlucht in het Zwarte Woud. Of het schattige authentieke marktje in de oude stad van Annaberg-Buchholz in het Erz gebergte.

2500 kerstmarkten
Keuze genoeg trouwens want er zijn maar liefst 2500(!) kerstmarkten in Duitsland. En elke markt heeft zo zijn eigen specialiteiten. Frankfurt heeft appelwijn (ebbelwoi) en gebakjes van marsepein. In Hannover zitten ze helemaal op de trend met een speciale vegan kerstmarkt. En Berlijn spant de kroon: daar zijn maar liefst 60 kerstmarkten verspreid over de stad, met een eco kerstmarkt en een heuse hipster weihnachtsrodeo, met veel streetfood, design en mooie merken.
Hipster kerstmarkt in Berlijn: weihnachtsrodeo.de
Vegan kerstmarkt in Hannover: wunderwandelweihnachtsmarkt

     

Natuurlijk heeft delicious. het állerlekkerste recept voor kerststol, en die geven we je graag cadeau.

homemade kerststol

gebak | ± 20 plakken

1 x recept basis gistdeeg (recept vind je hier)
40 g suiker
25 g ongezouten roomboter
poedersuiker om te bestuiven

amandelspijs
150 g blanke amandelen
150 g kristalsuiker
1 ei

vulling
150 g rozijnen
120 ml rum
100 g blanke amandelen
1 tl kaneelpoeder
50 g gekonfijte sinaasappelschil
Extra nodig: keukenmachine, bakpapier

Stap 1
Maal voor het amandelspijs de amandelen en suiker in de keukenmachine fijn. Splits het ei, voeg het eiwit toe en laat draaien tot er een smeuïge amandelspijs ontstaat. Voeg eventueel ook de dooier toe als de spijs te droog is. Vorm van de amandelspijs een lange rol van 30 cm. Bekijk de video hieronder voor meer tips.

Stap 2
Wel voor de vulling de rozijnen in de rum en laat minimaal 1, maar liever 2 uur intrekken.

Stap 3
Maak het basisdeeg met melk volgens de stappen 1 t/m 5, maar voeg de extra 40 g suiker toe bij stap 3. Laat het deeg rijzen.

Stap 4
Kneed alle ingrediënten voor de vulling volgens stap 6 door het deeg. Bestrooi het deeg dun met bloem en rol uit tot een grote ovaal. Leg de rol amandelspijs in het midden en vouw het deeg ruim over het spijs. Leg de stol op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi licht met bloem en laat onder plasticfolie op een lauwwarme plaats nog 1 uur rijzen.

Stap 5
Verwarm de oven voor op 180°C. Bak het brood in het midden van de oven in 50-60 min. goudbruin en gaar. Het brood klinkt dan hol als je erop klopt. Smelt de boter en bestrijk de stol ermee en bestuif met poedersuiker.

Bereiden ± 45 min. / rijzen ± 2 uur / oven ± 1 uur / afkoelen ± 1 uur

Meer over culinair Duitsland vind je hier!

Meer weten over de oorsprong van de Dresdner kerststol? Bekijk de video hieronder!

TEKST MERIJN TOL BASISRECEPT RUDOLPH VAN VEEN BEREIDING EKE MARIEN PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN