ontdek de smaken van Asturië: Gijón heeft dé versmarkt van de Spaanse keuken 

In samenwerking met Gijón

Wie van de Spaanse keuken houdt, kan niet om Asturië heen. Asturië is in eigen land vermaard om zijn zeefruit, regionale specialiteiten en zoete patisserie. Gijón, in Asturië, is alleen daarom al een bezoek waard. De gezellige tavernes, terrassen en restaurants zijn een feest voor de zintuigen.   

Met zijn lange stranden, boulevards en overvloedige versmarkten is Gijón een goed bewaard geheim: de stad aan de Atlantische Oceaan koestert zijn tradities en is nog niet overlopen door het toerisme.

Dat geldt overigens voor de gehele regio Asturië, waar de natuur nog vrij spel heeft. De kustlijn is bijna 400 kilometer lang en in het achterland liggen de dichte bossen van het Cantabrisch gebergte, dat deel uitmaakt van het natuurreservaat Picos de Europa.

Asturië was in de middeleeuwen het enige christelijke gebied in Spanje, dat toen geregeerd werd door de Moren. Op het Plaza del Marqués van Gijón staat een standbeeld van vorst Pelayo, die de Moren buiten de vestingmuren wist te houden.

Je kunt de stad op je gemak verkennen. Highlights zijn de historische wijk Cimavilla, de botanische tuinen en de promenade van Playa de San Lorenzo, waar de mensen flaneren. Je kunt ook gaan waar je neus je naartoe brengt: volg de verrukkelijke geuren die zich met de zilte wind vermengen, afkomstig van de bodega’s, bakkerijen, vismarkten, patisseries en tavernes.  

Het fruit van de zee 

Gijón is beroemd om zijn typisch Asturische gerechten, zoals fabada, een bonenschotel van boterzachte witte bonen, blauwe kaas (Cabrales) en vleesschotel (cachopo).

En vis natuurlijk: de markten liggen vol verse chicharrinos (makreeltjes), bocartinos (ansjovis), parrochines (sardines) en panchinos (jonge brasem). De inwoners van Gijón eten deze hapjes bijna altijd met lokaal gebrouwen cider.

Grotere vis zoals zeebaars, brasem, zeeduivel en heek worden gegeten met bonen, paprika en in olijfolie gebakken aardappeltjes. Rode mul gaat meestal op de grill, maar wordt ook wel gekookt in cider. ’s Zomers staat lijngevangen inktvis en octopus op het menu, dat wordt opgediend met aardappels, tomatensaus en zeewier.

Plaatselijke delicatessen zijn llámpares en oricio’s. Ze worden rauw gegeten, deze zeeslakken en zee-egels, maar ook gekookt, met rijst, in een stoofpotje of gebakken in een hartige taart. Het staat in de restaurants op de kaart, maar je kunt het ook ingeblikt kopen bij de traiteur, zodat je het als souvenir mee naar huis kunt nemen. 

Kaas en cider 

Achter de rotsachtige kust van Gijón ligt het platteland, verscholen tussen de bergen. Daarvandaan komt een andere specialiteit van Asturië: kaas. Er zijn 42 variëteiten, sommige waarvan een beschermde herkomstbenaming hebben: Cabrales, Afuega’l Pitu, Gamonéu, Casín en Los Beyos.

Asturische kaas wordt gegeten als hartig dessert, maar ook als aperitief of zomaar tussendoor, omdat het zo verslavend lekker is. Kaas is in elke keuken te vinden, net als cider. Hartig en zoet zijn kenmerkend voor het palet van de Asturiërs. Een glas cider is bovendien méér dan een drankje: het is een bindmiddel voor het sociale verkeer.

Wie bij vrienden op bezoek gaat neemt een flesje mee. Of ontmoet elkaar in een van de talloze ciderzaakjes, of sidrerías. En iedereen mag aanschuiven. Waarom? Om het leven te vieren!

Wil je de cultuur van cider goed begrijpen, dan is het leuk om een gastronomisch festival te bezoeken, zoals het zomerse Fiesta de la Sidra Natural of Gijón de Sidra in oktober. De eerste cider van het jaar proef je op het Paasfestival van Primer Sidre l’Añu, rechtstreeks uit het vat.  

Zoete lekkernijen

Gijón is ook vermaard om zijn taartjes en dulce: de stad telt een ongelooflijk aantal patisseries en snoepwinkels. Beroemd zijn natuurlijk de churros, maar typisch Asturisch is rijstpudding, frixuelos (een soort crêpes) en casadielles – pralines gevuld met walnoot, amandel en anijs.

Elke patisserie verkoopt ook Gijón cake, een luchtig biscuitgebak, overgoten met nogacrème. De mensen bakken het thuis op zon- en feestdagen, want in Gijón kent iedereen het recept. Andere traditionele versnaperingen zijn tejas, florentinas en pelayos, gemaakt met appel en marsepein.

Als je al het lekkers van Gijón wil ontdekken – en dat kunnen we begrijpen – dan wandel je de Gijón Goloso route. De plaatselijke VVV wijst je de weg. Grote kans trouwens, dat jouw guilty pleasure vergezeld gaat van een fles cider. Het uitschenken is nog een kunst op zich. Drink het glas altijd in één teug, laat een bodempje achter en gooi dat op de grond. Oefening baart kunst. 

Zo kom je in Asturië

Door de lucht: Asturias Airport (OVD) ligt op 25 minuten van de stad. Je kunt vanuit Amsterdam en Brussel hier rechtstreeks op vliegen.

Over het spoor: de sneltrein vanuit Madrid doet er 3 uur 30 over  

Met de auto: vanaf de Franse grens is het 400 km rijden 

Accommodatie 

Gijón telt vele hotels, pensions, B&B’s en restaurants, van 1 tot 4 sterren. Er zijn ook campings, hostels, appartementen en vakantiehuisjes te vinden. Heb je een camper, dan kun je naast het strand staan op l’Arbeyal. Langs de twee grote stranden van Gijón zijn veel recreatiemogelijkheden, ook voor surfers en kajakkers. 

Voor meer informatie, klik hier.