Van zoet krijgen we op de redactie nooit genoeg! Maak eens een variatie op de traditionele muffin en ga voor een moderne twist. Wat denk je van onweerstaanbare pindakaasmuffins met jam, chocolade-kokosmuffins of affogato-muffins? En hoe voorkom je dat muffins te nat worden en niet goed rijzen? delicious. helpt!
Vind hier een heerlijk recept voor affodgato-muffins met mokkasuiker!
Mooi gerezen of klef?
We houden van klef bij delicious., maar niet té klef! De verhouding vochtige en droge ingrediënten moet goed in balans zijn en daarbij is een klein beetje rijshulp heel welkom. Een richtlijn daarvoor geven, is nog niet zo makkelijk, want in de ene muffin zit bijna evenveel droge stof als vocht, in de andere muffin is er veel meer droge stof dan vocht. Dat heeft dan weer te maken met de eigenschappen van de ingrediënten.
Het beslag moet uiteindelijk dik schepbaar zijn. Als het al heel stevig voelt in de kom, voeg dan nog wat olie of zuivel toe (yoghurt, karnemelk, melk, zure room, Phoebe Wood gebruikt zelfs vanille-ijs). Eieren zijn natuurlijk ook vocht, maar worden stevig in de oven. Eieren hebben al een groot rijs-vermogen van zichzelf, kunnen goed lucht vasthouden. Als er zelfrijzend bakmeel in het recept gebruikt wordt zit daar al bakpoeder in. Maar als je een wat zwaarder beslag hebt, kun je rustig nog 1-2 tl gezeefd bakpoeder extra toevoegen. Bakpoeder werkt het beste in combinatie met een flinke snuf zout. Het werkt direct zodra het met vocht in aanraking komt, dus als het beslag of deeg klaar is, moet het direct in de vormpjes en dan de hete oven in. Zorg dat je oven goed op temperatuur is als de muffins erin gaan, meestal 180°C.
ingrediënten
- 260 g zelfrijzend bakmeel gezeefd
- 2 tl bakpoeder gezeefd
- 165 g fijne kristalsuiker
- 150 ml zure room op kamertemperatuur
- 2 eieren
- 165 ml zonnebloemolie
- 85 g smeuïge pindakaas
- 250 g delicious.aardbeienjam
- 35 g zoute pinda’s grof gehakt
- ook nodig: muffinplaat met 12 holtes ingevet en met papieren vormpjes (caisses) erin
instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C. Doe het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder en de suiker met een snuf zout in een grote kom.
- Roer in een andere kom de zure room los met de eieren, olie en pindakaas. Spatel dit mengsel door het meel. Schep de helft van het beslag in de muffinvormpjes en schep op elk beslaglaagje een volle theelepel jam. Schep hierop de rest van het beslag.
- Bak de muffins 25-30 min. of tot ze licht terugveren als je er met je vinger op drukt. Laat enigszins afkoelen.
- Verwarm in een steelpan de rest van de jam op laag vuur. Bestrijk de muffins met een deegkwastje dik in met warme jam en bestrooi de bovenkanten voor de helft met gehakte pinda’s. Serveer direct.