de leukste nieuwe restaurants en bars van Amsterdam 2022

Waar we dit jaar gegeten, geproefd en genoten hebben? We hebben een selectie van onze favoriete nieuwe restaurants en bars op een rijtje gezet zodat jij er niet meer over hoeft na te denken en alvast kunt reserveren. Doen hoor!

We hebben trouwens een restauranttrend gespot: de Bruno Rey stoel is de nieuwe thonetstoel (klassieke bistrostoel) van 2022. Let maar eens op! Je ziet de stoel bij Chez Nina in het diepbruin, mintgroen bij Metro en in een onbewerkt houten uitvoering bij Café Beurre. Geen probleem overigens, want met dit restaurantmeubel onder je billen kun je het makkelijk volhouden tot de nazit.

Metro 

Navigeer naar het Nxt-Museum voor spektakelkunst, om daarna bij te komen met een stuk pizza fritta (gefrituurde pizza) en een glas loepzuivere wijn, aan de bar van het naburige restaurant. Want kunst kijken kost energie, en die energiereserves moet je als de wiedeweerga weer aanvullen. Dat snapt restaurant Metro. Daarom extra fijn dat het eten en de ruimte – industrieel, veel beton en spiegels – zelf niet al te ingewikkeld zijn.

En dan hebben we het niet over comfortfood, maar eten in de categorie Italiaanse eenvoud. Denk aan knetterverse producten, niet al te veel verschillende ingrediënten op hetzelfde bord en gastvrije porties (meer van dit!). Wij aten er oesters en gemarineerde aubergine, een verrukkelijke salade met lichtbittere puntarelle, romige ricotta, pistachenoten en watermeloenradijs. Gevolgd door een vegetarische peterselie- en kervelwortelstoof die je buik nog uren lang tevreden stemt in de wrede winterkou.

Omdat het Nederlands elftal een balletje trapte, speelde de bediening deze avond haar eigen ontspannen spel. De twee lange barren (neem daar plaats) waren gevuld met aanwaaiers en prille, verliefde koppels. En ook aan onze tafel trok de onbevangen gastheer en manager Tom – broer van mede-eigenaar Xander Waller (bekend van Entrepot) – aanstekelijk de ene na de andere kurk uit de fles. Of we eerste even mochten proeven? ‘Natuurlijk!’

Restaurant Metro, Asterweg 22

Apollonia

Alleen al de panisse van Apollonia is de reis meer dan waard. Op een snikhete dag in de zomer kun je je tijdens je (fiets)tocht vergapen aan massa’s stedelingen die de stad proberen te ontvluchten en gaan zwemmen bij het Marineterrein (waar Apollonia zich bevindt).

Dit niet-meer-zo-goed-bewaarde geheim (Apollonia kreeg onlangs een 9 van culinair recensent Hiske Versprille) opende afgelopen zomer haar deuren op het Marineterrein. ‘Haar’ want het restaurant wordt gerund door Romy Claessen en Elise van Iterson (mede-oprichtster van culi-magazine Tummie). Bastiaan de Groot, voormalig keukenchef van restaurant Bak, roert er in de pannen naast Fernando Paez Magro, een creatieve kok uit Venezuela die onbegrensd durft te koken. Romy en Fernando raakten bevriend toen ze allebei bij Bar Centraal werkten.

Maar goed, de omfiets-panisse dus: goudgele, gefrituurde frieten van kikkererwtenmeel en boter. Veel boter lieten we ons vertellen, want alleen dan krijg je die fantastische textuur. Het smaakt werkelijk als een soort zijde custard die krokant is van buiten. Om te dippen en dopen, komt er naast de stengels een schaaltje crème cru met een groene muntsaus. We krijgen er spontaan weer zin in. Ook van de rest. Zo aten we er op brood gebakken griet met ingelegde korianderzaadjes en saffraanbotersaus, en een asociaal lekker stuk eekhoorntjesbrood met aardappelmousseline, geroosterde ui en een gebonden vegetarische rodewijnjus.

De sfeer is losjes, de wijnkaart gul (natuurwijn) en het terras tweezijdig en dus groot genoeg om er een hele middag te zitten zonder je bezwaard te voelen. Want dat is het goede nieuws: Apollonia doet ook aan lunch. Handig voor ons, en voor de mensen die boven de zaak kantoor houden.

Apollonia Amsterdam, Marineterrein Amsterdam, Kattenburgerstraat 5 – 27E

Chez Nina negroni
Chez Nina, negroni

Chez Nina 

De Zweedse alleskunner Nina Olsson werkte jarenlang in de tijdschriftenwereld voordat ze haar eigen kookboeken ging maken, en nu dus een eigen restaurant: Chez Nina. Wat knap is, is dat Nina zowel oog heeft voor schoonheid en trends, als een goed gevoel heeft voor smaak. Ze snapt hoe je gezond, vegetarisch eten aantrekkelijk maakt en zelfs sexy op het bord legt, en wat voor omgeving daarbij hoort.

En dus eet je bij Chez Nina 100 procent vega in een gelikte mid-century zaak, tussen het terrazzo, roze marmer of aan de lange houten tafel en drink je alles wat iedereen nu wil. Want dat soort dingen voelt Nina vlekkeloos aan. Een negroni met pandan en paradijskorrels (een soort peper uit West-Afrika), makrut maragarita, of neem de spritz met amaretto (amandel) in plaats van Aperol (sinaasappel). Alles is lekker, alles is knap, het enige probleem is dat je niet meer spontaan kan komen aanwaaien, want zoals te verwachten loopt iedereen hier de deur plat.

Chez Nina, Van Limburg Stirumplein 10 A

Café Beurre 

Kim Jongbloed, de neef van reizende kok Karin Gaasterland (van het boek Cuisine Carine en Balthazar’s Keuken) heeft een vegetarisch restaurant geopend waar ons lievelingsingrediënt de ster is van de show. Boter, boter, en nog meer … boter – maar dan wel op z’n Frans, hè. We vermoeden trouwens dat er soms ook een scheutje drank doorgaat, want als de recepten zijn geïnspireerd op die van tante Karin, dan kan dat niet anders.

Bij Café Beurre is het credo joie de vivre en mag je altijd aanschuiven, zonder reservering, en zo lang blijven hangen als je wil. Even schrikken we van de kaart; want sauce amoricaine eet je toch met vis? En escargots, dat zijn toch gewoon slakken? Toch is álles, echt, helemaal vega. De namen helpen je een handje in de goede richting, als smaakreferentie. In het geval van escargot moet je denken aan de boterige peterselie-knoflooksaus waar je het liefst een heel baguette doorheen haalt. Bij Café Beurre zouden ze daar niet vreemd van opkijken.

Café Beurre, Van Limburgstirumstraat 115

Ook deze nieuwe restaurants in Amsterdam wil je opslaan

ZERO ZERO voor belegde Toscaanse focaccia (schiachatta) die in huis wordt gebakken
Wils Bakery Café het Franse bistro-bakkerscafé van Joris Bijdendijk
Kanaal40 de tweede locatie van de Noordse club Garage Noord, maar dan mét een spannend restaurant op de Warmoesstraat
Sins of sal speelse cocktails met een latino twist en taco’s op de Westerstraat
Kikkie een bruincafé met natuurwijn, groot terras en misschien wel de lekkerste krokante aardappeltjes van de Jordaan

Foto: Chez Nina, Nina Olssen

Chez Nina - Nina Olssen