smaakwarenhuis brengt prachtproducten van dichtbij

In Breda huist een prachtwinkel annex restaurant met enkel producten van dichtbij. Door zijn liefde voor koken en eten veranderde Ariën de Haan van adviseur en ondernemer in initiatiefnemer van Smaakwarenhuis de Lage Landen.

Het smaakwarenhuis?

Bij ons staat smaak op een voetstuk. We hebben uitsluitend producten gemaakt van lokale ingrediënten uit de Lage Landen. De Benelux plus het Noord-Franse Pas de Calais hebben een zeer gevarieerd landschap met veel zeewater en ‘zuivellandschappen’ en Brabant bijvoorbeeld is een fantastische vleeswarenleverancier. Mijn coektocht naar lekker eten van dichtbij is ontstaan vanuit mijn passie voor koken en eten. Er zijn afdelingen als Bakkerij, Groente & Fruit, Kaas & Zuivel en Vlees & Vleugels, waar je mooie producten kunt proeven en kopen en de makers ervan kunt ontmoeten.

Wat kunnen we in het smaakwarenhuis verwachten?

We zijn erg kritisch op de producten. Alleen het beste en smaakvolste bieden we aan. Dat betekent ook dat we sommige smaken missen, citrusvruchten kunnen ons klimaat nu eenmaal niet aan. Juist dat maakt het leuk. Zo ontstaat eenheid tussen ambacht en natuur. De grond en het klimaat halen bij de makers grote creativiteit naar boven.

Terug in de tijd?

Er vindt een herbeleving van smaak en eten plaats. Na de smaakvervlakking door de industrialisatie van eten, waarbij lang houdbaar belangrijk was, is de hang naar oorspronkelijke smaken groot. Bij ons wordt eten weer mensenwerk. We willen transparantie, van akker tot bord. Er is dus veel contact met telers en boeren. Waar groeit wat? En hoe? Wat zit er in een product? Wie zit eraan?

Welke producten springen eruit?

Alles is van uitzonderlijke kwaliteit. Ik noem nu even ons eigen brood met granen uit de Flevopolder en de Ardennen. En in landen met een grote hoeveelheid melk is de creativiteit in kaas groot. Nieuwe producten, zoals bijvoorbeeld blauwaderkaas uit Drenthe, zijn enorm aan het toenemen.

Trek gekregen? Je vindt het Smaakwarenhuis de Lage Landen op Gennekenweg 11-13 in Breda. Je kunt er voor de deur parkeren, waarschijnlijk.

FOTO: SMAAKWARENHUIS

Smaakwarenhuis Breda