op smaaksafari in den haag

Den Haag wordt aan alle kanten verbouwd en foodiefähige winkels schieten hier als paddenstoelen uit de grond. Gretige redacteur Bas deelt zijn favoriete adressen. Van bubbletea tot high end tea en van food hall tot delicatessenzaak.

‘In New Babylon naast het Centraal Station van Den Haag vind je een prachtboetiek waar nieuwsgierige foodies hun hart kunnen ophalen. Het, van oorsprong Duitse, Delice heeft veel, heel veel in huis om je voorraadkast te verrijken. Denk aan azijnen die je zelf mag tappen. Goede olijfolie die smaakt naar gras, banaan of citrus. Zout, grof en fijn. Aceto, sauzen, speciaal snoepgoed.

Haal de Britse keuken in huis met de waar van Mark & Spencer. Ja, het is een supermarkt, maar wel een hele goede. Ze staan bekend om hun curry’s, steak pie’s, biscuits en scala aan sappen en limonades. Op de tweede etage kun je een aantal van hun gerechten voorproeven in het restaurant.

Mijn vaste adres voor thee is Betjeman & Barton. Ik verlaat de winkel steevast met genoeg thee voor een half jaar smaakplezier. De eigenaresse, Marion van den Blik, weet álles over haar heilige blaadjes en hoe je ze optimaal gebruikt om thee te zetten. Ze verrast mij telkens weer met een andere theesoort.

In Taiwan en Berlijn dronk ik al heel veel bubbletea. Gelukkig kan dat in Nederland ook en wel bij 8tea5, vlakbij Paleis Noordeinde. Je kunt er bubbletea in allerlei smaken drinken, maar ik houd het altijd bij het originele recept. Jasmijnthee met melk, suiker en tapiocaparels (bubbles). De bolletjes zijn heel chewy, I love it.

Met een groep Chinezen Chinees eten in het Haagse Chinatown is een feest an sich. We proppen ons bij Full Moon helemaal vol met kwaliteits dim sum. Dat wil zeggen: dim sum die versbereid wordt en niet (zoals vaak) uit de vriezer komt. Gefrituurde deegballen met custard en gecondenseerde melk, loempia’s met eend en gedroogde paddenstoelen. Hele goede koe lo yuk en het allerbeste char siu varkensvlees met diepe karamelsmaak. Ga met een groep, bestel veel en proef van alles een beetje: een smaaksafari!’

TEKST BAS ROBBEN

den haag