amsterdam cocktail week

Een week lang genieten van de beste cocktails die in onze hoofdstad te vinden zijn? Ja graag! Van maandag 5 maart tot en met zondag 11 maart is het Amsterdam cocktailweek. In totaal zullen 45, waarvan 7 (!) nieuwe, toonaangevende bars hun deuren openen voor speciale evenementen.

Nu al zin in een cocktail? Ga zelf aan de slag.

Wat is er te doen?

Alle bars zullen naast hun reguliere cocktailkaart 2 speciale drankjes serveren, die voor een zacht prijsje verkocht worden. De signature mocktail kost €5,- en de signature cocktail €8,-.

Daarnaast kun je ook zelf aan de slag. Er worden door de hele stad workshops, seminars en masterclasses gegeven.

Alle deelnemende bars en het volledige programma vind je in de Amsterdam cocktail week app.

Trends

De ontwikkelingen van trends in de cocktailwereld gaan maar door. Deze zul je dan ook zeker terugvinden tijdens een bezoek aan de Amsterdam cocktail week.

  • Low alcohol en alcoholvrij

Eerst werd een cocktail geassocieerd met hoge percentages alcohol, maar de laatste jaren is dat flink veranderd. Bars zetten varianten op hun kaart met minder of zelf helemaal geen alcohol. Zo kun je tijdens de vrijdagmiddagborrel toch fijn genieten van je favoriete drankje! En nog belangrijker: het is verantwoord. De deelnemende bars zullen daarom tijdens de Amsterdam cocktail week het verantwoord drinken promoten.

  • Jenever en rum

Denk je aan een echte Hollandse drank, dan denk je aan jenever. Je ziet ‘m steeds vaker terug in cocktails. Een oude bekende is rum. Vroeger geliefd bij zeelui en anno nu niet weg te denken van een cocktailkaart.

Hooghoudt, By The Dutch, Onder De Boompjes Wynand Fockink en Rutte… Allemaal jenevermerken die je dit jaar terug zult zien tijdens de Amsterdam cocktail week. Ze organiseren verschillende evenementen die te bezoeken zijn.

Maar ook rum is goed vertegenwoordigd: La Hechicera, Bacardi, Plantation, Angostura, By The Dutch, Diplomático, Union 55 en Trois Rivières hebben ook events in petto voor de bezoekers.

  • Zero waste and ‘closed loop cocktails’

Je staat er misschien niet zo snel bij stil, maar ook in de barindustrie doet circulaire economie haar intrede. Denk maar eens aan al die rietjes in glazen. Die worden één keer gebruikt en daarna weggegooid. Om dat probleem op te lossen, gebruiken bars papieren of bamboe alternatieven. In Amsterdam zijn al een aantal bars die hun ‘restproducten’ gebruiken bij cocktails. Denk aan citroenschillen of restjes sap in centrifuges.

  • foodpairing

Keuken en bar komen steeds dichter bij elkaar. Zo combineren maar liefst 38 van de 45 deelnemende bars hun cocktails met smakelijke hapjes.

amsterdam cocktail week