pasta maken bij Casa Artusi

Pellegrino Artusi (1820-1911) schreef het boek La Scienza in Cucina e l’Arte di Mangiar Bene. Met deze verzameling recepten bracht hij in 1891 voor het eerst de keuken van heel Italië in kaart. Als zakenman doorkruiste hij het land en tekende hij recepten op. Zijn boek groeide uit tot dé Italiaanse kookbijbel. In zijn geboorteplaats Forlimpopoli in de streek Emilia-Romagna staat kookschool Casa Artusi. Wat is er nu leuker dan bij deze beroemde Scuola di Cucina – opgericht ter nagedachtenis aan Artusi – pasta te leren maken? En dat is precies wat onze collega Harmke (einredacteur & reisjournalist, het stralende middelpunt op de foto) ging doen!

Harmke: “Na een college van een van de kokkinnen, mogen we aan de slag. Gewapend met schort en deegroller posteren we ons achter een houten werkblad. Drie dames met koksmuts geven instructies. Wat we nodig hebben is 1 ei per ±100 g 00-meel. De bedoeling is dit te kneden tot een stevige bal en die uit te rollen tot een dunne, ronde lap. Dat laatste valt nog niet mee… En dan te bedenken dat het in Forlimpopoli nog altijd traditie is dat schoonmoeders in spe toekijken of hun aanstaande schoondochter wel een mooie ronde deeglap kan rollen. Maar met wat hulp van kokkin Liliana lukt het ook mij en dan begint het leukste deel: pasta snijden in allerlei soorten en maten.

Ha, dat gaat me beter af! We maken garganelle door op een geribbeld plankje vierkanten van deeg tot holle pijpjes te rollen met behulp van een houtstaafje. Heel veel garganelle-pijpjes, tagliatelle-slierten en cappelletti-hoedjes later, krijgen we ons diploma uitgereikt. Ik voel me zo trots als een pauw.”

Meer informatie: Casa Artusi (kookschool, restaurant en bibliotheek), Via Costa 27/31, Forlimpopoli, Emilia-Romagna, tel. +39-0543-743138, casartusi.it

Door: delicious.eindredacteur & reisjournalist Harmke Kraak

Harmke maakt pasta in Italië