In het hartje van Amsterdam zit al jaren Café Americain. De plek waar je terecht kunt voor een zakelijke lunch, diner of hotelovernachting.
Een grootse en statige blikvanger. Het is er nog steeds: The American hotel, met het (Franse) restaurant Café Americain. Vanaf 1902, het art deco interieur kwam pas in 1928. Lang was het een plek voor intellectuelen. Harry Mulish en Ramses Shaffy waren stamgasten. Mulish liet zich er graag bellen, zodat zijn naam vaak werd omgeroepen! Het was een café voor journalisten, schrijvers en musici. Mata Hari gaf hier haar huwelijksdiner en er volgden nog vele grote diners. Veel interviews werden én worden er gegeven, want er is altijd ook rust in de hectiek. Nog steeds zijn het hotel en het restaurant in vol bedrijf. Lunchen doe je er met Holtkamp-kroketten, een croque-madame of salade met poulet noir. ’s Avonds is het chiquer, kun je een klassiek plateau americain vol kreeft, groenlipmosselen, krab, platte Zeeuwse oesters, creuses, Hollandse pelgarnalen en alikruiken bestellen. Maar ook heerlijke, smeltende ossobuco met witte bonen en een fantastische chocolademousse met krokante karamel en frozen yoghurt. Toch zouden we graag zien dat Café Americain een stapje terug gaat in de tijd. De oude menukaarten doen ons verlangen naar de grandeur en Franse keuken van het begin van de 20e eeuw: slierasperges met gerookte ossentong, tarbot met eiersaus, omelette sibérienne… in een tijdloos interieur dat nooit verveelt.