de nieuwe winkel in nijmegen

de nieuwe winkel

Het had niet veel gescheeld of er was wéér een hoofdstedelijke parel bijgekomen, maar chef Emile van der Staak volgde zijn vriendin naar Nijmegen en opende daar zijn vernieuwende bistro De Nieuwe Winkel.

de nieuwe winkelEmile werkte bij Nederlandse topchefs zoals Edwin Kats en Schilo van Coevorden. Hij vertaalt topgastronomie in mooie gerechtjes, in een bistrodecor. Toen hij bij Le Chateaubriand in Parijs ooit verkwikt de deur uitliep wist hij: zo wil ik dat mijn eten smaakt. Licht en met een hoofdrol voor groenten. Emile: ‘Ik vind het leuk als mensen door mijn gerechten in gesprek raken over eten: waarom zouden we altijd veel vlees eten als groenten en andere ingrediënten net zo mooi zijn? Mijn kerstmenu van afgelopen winter was helemaal zonder vis en vlees. Ik houd van groenten, probeer alles zo perfect mogelijk te bereiden, zodat de smaak en knapperigheid behouden blijven.

Van Schilo heb ik veel Aziatische en ‘east meets west’ invloeden overgenomen. We maken één menu per dag, en daarin kunnen we heel precies en creatief zijn: ik maak mijn eigen tofu bijvoorbeeld. We letten op alles, de smaken, textuur, gebruiken foodpairing en letten op spannende contrasten. Mijn favoriet van deze kaart is onze, op sake gestoomde, zeebaars: in een pakketje van rettichlinten en een reepje nori, met een vulling van zeebaars, shiitake en bosui en met een beurre blanc saus met sake.

De Nieuwe Winkel, Hertogstraat 71, Nijmegen 024 322 50 93 denieuwewinkel.com

de nieuwe winkel