meesterlijke Italiaanse masterclass!

Je denkt dat je best iets Italiaans op tafel kunt zetten, totdat je een masterclass volgt van een ervaren chef! Marion en Laura van de tekstredactie trotseerden de onafgebroken regen afgelopen zaterdag en beleefden De zomer van de zilveren lepel in het Amsterdamse Hilton. 

De sommelier wacht ons op in de espressobar en opent, na een levendige uitleg over de te proeven wijnen, een geweldig grote fles prosecco voor alle deelnemers van de masterclass. Chef Franz Conde laat zich graag inspireren door de kookbijbel van De Zilveren Lepel, maar gebruikt de recepten vaak op eigen wijze. Voor Conde zit het aantrekkelijke van Italiaans koken en eten altijd in de eenvoud, het gebruik van kwaliteitsproducten en natuurlijk het doorgeven van de how-to-do-its.
In de keuken begrijpen we direct wat hij bedoelt! Veel ingrediënten staan al startklaar en in een vrij hoog tempo geeft hij zijn instructies, doorspekt met eigen kookervaringen, productinformatie en interpretaties van de recepten. Wat leer je zo in een paar uur veel! We maken focaccia, met een vooraf gebakken ricottalaag ertussen en zien hoe de gaatjes erin worden gemaakt en volgegoten met olijfolie!
Na een pastasalade volgt Salame di pollo – terrine met beenham, kip en pistachenoten  – die je als een snoepje in folie draait en dan au bain marie in de oven doet!  De geroosterde groenten worden heerlijk gemarineerd met knoflook en munt en hierbij leren we ook azijn te gebruiken, waardoor de groenten nog voller en toch fris  smaken.

Dan komt Luca de keuken in, een kleine kok die een enorme pan linguine ai frutti di mare kookt met kokkels, mosselen en geraspte bottarga, gedroogde tonijnkuit dat zorgt voor nog meer zeegeur en smaak in de keuken…
Er volgen nog veel meer lekkere gerechten, we eten tussendoor een bordje heerlijke geroosterde groenten, salade en de terrine en storten ons dan op het maken van het hoofdgerecht en een bijzonder dessert met fruit.

Praktische tip: volg je een van de komende masterclasses, ga dan met de trein want de wijnproeverij gaat gewoon door tijdens het koken, aan tafel en na afloop. Het boek De zomer van de zilveren lepel krijg je mee voor thuis, daar gaan we de rest van deze zomer heel veel uit koken. Niets hebben we gemerkt van de verregende zaterdag, volmaakt tevreden lopen we het Hilton uit, gewapend met paraplu en een hoofd vol Italiaanse inspiratie!