In het restaurant van het befaamde kunstcentrum Marres in Maastricht laat chef Maher al Sabbag zijn internationale kookkunst proeven.
De kaart: ‘Een combinatie van Siciliaans, Midden-Oosters en de Mesopotamische keuken, van Palestina tot en met Iran. Betoverende keukens die geweldig combineren en veel overeenkomsten vertonen.’
De inspiratie: ‘Ik kom zelf uit Damascus en heb acht jaar in Italië gewoond, waarvan vier op Sicilië. Plaatselijke visgerechten als spaghetti vongole en risotto al nero di seppia zijn bijvoorbeeld terug te vinden op mijn kaart.’
De twist: ‘Italiaans eten past goed bij authentieke oosterse smaken, bijvoorbeeld een mousse als hummus moutabal, van gerookte aubergine met granaatappel en munt.’
De sfeer: ‘Het oorspronkelijke huis van de eerste brouwers van Maastricht heeft een aanbouw gekregen, een black box waarin lange witte banken en tafels staan. Deze box ligt aan een bijzondere stadstuin, met terras en houtoven.’
Marres Kitchen, Capucijnenstraat 98, Maastricht, 043 327 02 07 marres.org (ook voor tentoonstellingen)