Dit zijn dé Italiaanse restaurants in Nederland waar je vandaag nog wil reserveren. Trek in een bordje perfect al dente pasta, in wilde venkel en bottarga: dan ben je hier op het juiste adres.
Een lijstje met restaurants die we niet zo snel meer vergeten. Elegant Italië binnen handbereik, want daar verlangen we altijd naar. Deze Italiaanse restaurants belichamen waar het allemaal om draait: respect voor producenten, de aarde en het vieren van smaak.
De Garage – Den Bosch
Bij De Garage in Den Bosch houden ze van Italië. Van de Italiaanse tradities en van de smaken. Maar ze zijn ook graag eigenwijs en noemen zichzelf daarom een ‘niet-Italiaanse Italiaan’. Zo krijg je een klassieke bolognese met pecorino, basilicum en pijnboompitten op een bordje om lekker op te nemen met brood!
Maar hun risotto nero met zwarte knoflook, duurzame paling en kerveljus is perfect al dente. De dunne spaghetti is spannend, met gebakken-aardappeljus, aardappelkrokantjes, peterseliejus, macadamia, knoflookchips, macadamia en citroencrème. En ze houden op zijn Italiaans van details, zie ook de website. degarage.it
Rivus – Arnhem
Een fijne trattoria in Arnhem waar je Italiaans eet met soms een moderne touch. Altijd met la semplicità (de eenvoud)! Linguine ai frutti di mare met garnalen, mosselen, baby-octopus, tomaat en pepertjes of linguine met courgette, parmezaan, provola en basilicum. Of ravioli met geitenkaas, prei en sinaasappel-boter. Kies toe de torta alla arancia e mandorle: amandel- sinaasappeltaart met sinaasappel-mascarpone. instagram.com/rivusarnhem
Merano – Nijmegen
Al 80 jaar een begrip: Merano is zeker niet het meest chique Italiaanse kwaliteitsrestaurant van Nijmegen. Maar wel dé plek waar je heen wil voor een simpele, lekkere pasta. De moeder van de huidige eigenaren Maria en Dimitri begon de zaak in 1940, eerst als ijssalon en later als pastahemel.
Je eet er wat antipasti en gaat dan verder met een pasta, misschien wel de strozzapreti met venkelworst en pittige tomatensaus, of pappardelle met een saus van gekonfijte eend. Of linguine met zongedroogde tomaat, ‘nduja en gamba’s? Voor een echte Italiaan missen misschien de secondo’s, maar met Nederlandse porties en een goede tiramisu is het nog steeds la dolce vita. meranonijmegen.nl
Vincenzo’s – Den Haag
De half-Italiaanse Vincenzo Kramer en businesspartner Yaron Menneken creëren in Den Haag een moderne Italiaanse keuken. Naast de drie pizzeria’s is er sinds begin 2022 restaurant Vincenzo’s aan de Denneweg. In de keuken werkt chef Tibor Pals samen met zijn deels Italiaanse keukenteam aan een mooie mix van fine dining en traditie.
Tibor: ‘We verrassen graag met onze eigen interpretatie van de Italiaanse keuken. Veel vrijheid en moderne smaken is ons uitgangspunt maar ook de Italiaanse traditie, zowel in gerechten als qua bereiding.
Zo kun je bij ons bijvoorbeeld pastasaus proeven met Mexicaanse pepers, maar dan wel op Italiaanse wijze gebruikt. Net zoals we bijvoorbeeld Aziatische citrus gebruiken op Italiaanse wijze. Ik neem daarnaast ook mijn Frans geschoolde achtergrond en ervaring in fine dining restaurants mee.’ vincenzos.nl
Post – Dordrecht
De koks van het Italiaanse restaurant Oliva en pizzeria Gusto in Rotterdam zijn neergestreken in Dordrecht. In het voormalige postkantoor, onder een nieuwe en logische naam: Post. Verwacht ook hier Italiaans comfortfood met een creatieve twist dat je wellicht al van ze kent in Rotterdam.
Pappardelle met runderstoof en crunch van pastinaak en parmigiano of pizza met tomatensaus, mozzarella, cavolo nero, buikspek en borettane uien. En dat midden in het prachtige Dordrecht, een parel op steenworp afstand van Rotterdam. restaurantpost.nl
Tosca – Rotterdam
Een levendige mediterrane trattoria in een gezellig deel van Rotterdam. Met een eenvoudige kaart die niet simpel is: Tosca nodigt je uit voor gestoofde pulpo in witte wijn of risotto met tartaar van garnaal en citroen. Kies een saltimbocca of maak een sprong naar Spanje voor Iberische ribeye met romesco en radicchio. Erbij bimi met bagna cauda (ansjovissaus). Óf andere gerechten, want het menu wisselt erg vaak. Gelukkig maar, want dit is een plek om naar terug te keren. restauranttosca.nl
Nona – Den Haag
Voor deze Haagse sensatie moet je lang van tevoren reserveren, maar de Italiaanse Julia Nona Parello maakt het helemaal waar met haar ristorantino & laboratorio. In haar kleine restaurant kookt ze
4 avonden per week voor 12 gasten haar bijzondere authentieke Siciliaanse gerechten. Zoals spaghettini ca muddica, met broodkruim, bottarga en wilde venkel. Met een speciaal oog voor smaak en styling die het eten tot een bijzondere ervaring maakt. Vandaar de wachttijd! nonathehague.nl
Il Gattopardo – Rotterdam
Sjiek vol Italiaanse romantiek Italiaanse romantiek op je bord, dat wil je! Bij Il Gattopardo in Rotterdam schrijven ze bij hun 6-gangenmenu dat elke gang een herinnering wordt die eerst tot het hart spreekt en dan de mond. Si! Elke nuchtere Hollander wordt hier even stil van.
Fine dining op zijn Italiaans met veel Siciliaanse invloed. Dat ziet er chic uit zoals créme brûlée di polpo – octopus en aardappel met een knapperige twist – of elegante kalfswang met flinterdunne venkel, saus van Nero d’Avola en steranijs. Ga ook voor de huisgemaakte romige cannolo met ricotta, sinaasappel en kaneel: alle smaken zijn intens, elegant en verfrissend. ilgattopardo.nl