inspirerend future food house

World Food Festival 1

Culi-redacteur Merijn Tol was op het World Food Festival in Rotterdam. Ze ging langs bij het Future Food House, een bijzondere plek waar de curator (Marije Vogelzang) op een bijzondere manier naar de toekomst van food kijkt.

Merijn: ‘Het Future Food House op het World Food Festival in Rotterdam is door niemand minder dan Marije Vogelzang gecureerd; een dierbare vriendin en een geweldig inspirerende ontwerpster die eten als onderwerp van haar design heeft gemaakt. Ze noemt zichzelf eating designer i.p.v. food designer. Marije heeft goed om zich heen gekeken en verschillende andere collega’s met een wijdse blik op eten in de toekomst om zich heen verzameld. Dit alles in een mooie, transparante kas: dé blikvanger op het festivalterrein in het mooie museumpark in Rotterdam.

In de kas zag ik onder andere de installatie Archeo Mill van het Italiaanse collectief Arabeschi di Latte: een tafel vol houten graanmolentjes, grote massieve stenen (zoals uit de prehistorie), met daarbij kleine stenen als gereedschap. Je raadt het al: hier maal je granen. En dan bij voorkeur door kleine kinderhandjes. Kinderen vinden het maar wat leuk om amaranth, carob, kastanje, chia, quinoa en maïs te vermalen in de molentjes, of hard te slaan op een steen zodat de korreltjes verpulveren. En wat doen we dan met de granen? Naast de tafel staat een kookeiland waar van de vermalen granen kleine pannenkoekjes (archeo galette) met alleen maar water worden gemaakt en geserveerd met diverse soorten stroop.

Buiten staat de leuke Poolse Ola Mirecka met haar speelse installatie om limonade te maken. Deze installatie doet mij denken aan Marije’s eigen werk. Ook de lekkere bakkerij van Karel Vlasblom (bakkerij Mama) en Piet Hekker (Bakkerswinkel) is het melden waard. Een heerlijk geurend huisje van brood. En de haast obscene frambozenstruiken die geïnjecteerd worden met het stresshormoon dat koeien bij slacht produceren: om de smaak van angst te vatten. Of het idee van The incredible shrinking man… een oplossing voor ons voedingsprobleem in de wereld? En wat te denken van het prachtige servies gemaakt in een 3D printer van aardappelafval? De nieuwe aardappeleters, met recht een Future Food House! Food for thought en een interessante andere kijk op eten. Teveel om op te noemen dus.

Future food house: t/m 27 oktober in Rotterdam | worldfoodfestival.nl

TEKST MERIJN TOL