Ton Lemmens rookt al 37 jaar zalm. Tot voor kort deed hij dat voor een groothandel, nu heeft hij zijn eigen rokerij in Den Haag, op steenworp afstand van Paleis Noordeinde, en kan hij een product leveren waar hij 100% achter staat. En daar raakt delicious. eindredacteur Harmke enthousiast van.
Ton: ’Zalm roken is een écht vak. Ik wil een dier op het bord dat goed voedsel heeft gehad en een dierwaardig bestaan heeft geleid. Traceability, weten wat je eet, dáár gaat het mij om.’
Achter in de winkel annex lunchroom is de rokerij. Ton: ‘Het roken gebeurt in de combi-steamer. Ik doe het bewust langzaam. Zo behoudt de vis zijn omega 3-vetzuren en vitaminen. Tijd is kwaliteit, zeg ik altijd.’ De zalm zelf is afkomstig van kwekers uit het Noorse Tromsø. Ton: ’Het roken doe ik puur voor de smaak, niet voor de houdbaarheid, want de vis wordt zó in de winkel verkocht. Verser kan niet. Ik gebruik alleen wat zout en weinig rook. De rook circuleert namelijk in het apparaat.’
Tijd om de proef op de som te nemen. Ton zet me koudgerookte zalm met amandelen en honing voor en daarna warmgerookte zalm met pepers en kruiden. De smaken zijn werkelijk verrukkelijk. Dan volgt gravad lax… Om te zoenen, zo lekker! Ook heeft Ton Lemmens ambachtelijk brood van Bussing uit Numansdorp in huis en serveert hij heerlijke biologische wijn, vruchtensap en koffie. Op naar Den Haag dus!
Zalmhuys Noordeinde, Den Haag, 06 40350851, hetnoordeinde.nl
DOOR: HARMKE KRAAK, DELICIOUS. EINDREDACTEUR