Genieten in Londen

London zit bomvol te gekke plekken. Culinair redacteur Merijn Tol zet een paar van haar favoriete must visites op een rijtje. Dus pak je notitieboekje bij de hand en lees mee!

Nopi 

En tuurlijk moest ik, toen ik Yotam Ottolenghi in Londen interviewde, ook eten. Ontbijt bij Nopi, Ottolenghi’s high end restaurant, waar hij geweldige fusion serveert van Midden-Oosterse en Aziatische ingrediënten. Het interieur is strak, helder en warm. Op een vroege vrijdagochtend zit het helemaal vol. De bediening is efficiënt en Engels beleefd. Perfectie draait om details: en die zijn hier in orde. Van het mooie pannetje waarin de shakshuka wordt geserveerd, tot het plankje waarop alles staat. De shakshuka is een traditioneel eigerecht met een dik tomaat-, paprika- en uimengsel. Aromatisch en vullend, met erop gerookte romige labne – hartige uitgelekte yoghurt – en elegante korianderbloemetjes: tegelijk boers en elegant van smaak. Erbij zwarte kleefrijst met mango, banaan en los erbij kokosroom en maple syrup. Een heftig smaakpalet voor de vroege ochtend, maar zo’n rijk gevoel in mijn mond! Ik moet niet te veel eten, want Yotam gaat me tijdens het interview vast ook nog wat laten proeven.

Morito

En wat doe je na een uur uitgebreid over eten te hebben gepraat? Juist, weer eten. Bij een van Yotam’s favorieten. De tapas- en mezzebar Morito, naast mijn Londense favoriet Moro, staat op het programma. Spaans en Arabisch geïnspireerde gerechtjes staan binnen no time op de bar. Lamsvlees met aubergine, yoghurt en pijnboompitjes, smelten op mijn tong. Of de biet borani, een heerlijke grove dip met biet, dille, walnoot en feta. En langzaam geroosterde varkensbuik met komijn en citroen. Sint Jacobschelpen met chili- olie en gefrituurde bloemkool. De middag is hier zo weg!

The Modern Pantry

Na Morito is ’t tijd voor zoet. Ik wil naar The Modern Pantry – favoriet van hoofdredacteur Makkie – dat gewaagde fusion serveert met invloeden uit idden-Oosten en Verre Oosten. Het ijs! De tropische fruitsorbet met Aleppo-peper is goddelijk. Of het blauwe bes-dropijs. De desserts zijn spannend en verrukkelijk: ananas-tarte tatin met miso en tamarinde-caramel met daarbij turmeric-yoghurtijs en ananassorbet. Wow! Londen bruist en bubbelt van eetgenot!

 

Nopi | 21-22 Warwick street | +44 20 7494 9584, ottolenghi.co.uk

Morito | 32, Exmouth market | +44 20 7278 7007 morito.co.uk

The Modern Pantry | 47-48 St. John’s Square, Clerkenwell | +44 20 7553 9210 themodernpantry.co.uk