Amper een maand open heeft eigenaar Joost Hoes met de keuze voor biologische frites z’n Friethoes meteen goed op de kaart gezet. In de aanlooproute naar het station herken je het piepkleine ouderwets betegelde zaakje aan het houten bankje buiten, waarop een flinke zak ongejaste piepers. Hollandse piepers uit Zeewolde om precies te zijn, de soort houdt Joost liever geheim. Schillen, wassen, snijden en bakken, Joost doet zelf. De knapperige, goudbruine frites bakt hij in een mix van diverse soorten hoogwaardige en plantaardige oliën en hebben de volgens hem perfecte afmeting van 12 x 12 mm. ‘Want dan smaken ze het lekkerst, met nog voldoende aardappel in de kern’, zo vertelt Joost ons. Voor de liefhebber voorziet hij de bruine puntzak van pindasaus uit eigen keuken of een klodder goddelijke zelfgemaakte mayonaise. Geen biologische mayonaise nog, vanwege de veiligheid kiest hij liever niet voor rauwe eieren. Het Friethoes is zeven dagen per week van 12 uur tot 20 uur open. Intussen is hij naarstig op zoek naar gepasteuriseerde biologische eidooier voor zijn mayonaise en zet hij in op de ontwikkeling van zijn eigen biologische kroketten. Want perfecte frites, daar draait het hier voorlopig alleen even om.
Mocht Haarlem je een station te ver zijn, Joost bezocht eerder deze week met z’n frietkarretje al het internationale event Modefabriek in Amsterdam en is van plan vaker op beurzen en evenementen zijn friteuses te ontsteken.
Friethoes
Kruisweg 43
2011 LA Haarlem
www.friethoes.nl