Dit zijn de favoriete ijssalons van de redactie

We scheppen en likken, want er is waanzinnig goed ijs in Nederland. Dankzij geweldige ijsmakers. Aan een lijstje met de lekkerste ijssalons van Nederland branden wij onze vingers niet. Maar: we hebben op de redactie wél onze ijskoude favorieten.

Maak eens zelf vanilleroomijs. Echt verrukkelijk!

Cans fruit, Middenmeer

Onze vaste stop als we richting Friesland rijden, is Can’s fruit. Van mei t/m september staat daar, ter hoogte van Middenmeer, in het groen de rollende verkoopwagen van Can’s fruit. Met het allerlekkerste kersenijs met grote stukken kersen erin. Ook het aardbeienijs is niet te versmaden. Het fruit komt rechtstreeks van de teler.
cansfruit.nl

Van der Poel IJs, Hengelo, Enschede & Almelo

Bert Waninge is meester-ijsbereider bij Van der Poel ijssalons – er zijn maar 23 meesterijsbereiders in Nederland! Hier wordt ijs gemaakt sinds 1925, klinkt ambachtelijk en is het ook. Met room, melk en echt fruit. Zelfs de karamel voor in het karamel-notenijs wordt zelf gemaakt. Van der Poel IJssalons in Hengelo en Enschede.
vanderpoelijs.nl

Angelo Betti, Rotterdam

Het verhaal van Angelo Betti is als een mooie Italiaanse familiefilm. Een ijsmigratieverhaal bij uitstek. Een begrip in Rotterdam sinds de jaren 20 van de vorige eeuw. Achterkleinzoon Bruno Giuntoli houdt nu de ijs- en pizzeriatraditie in ere. Rotterdammers kunnen niet zonder.
angelobetti.nl

IJs van Vitelli, Amersfoort

Jeroen van Voorn maakt sinds een paar jaar bijzonder ijs, van biologische boerenmelk van 1 boer, zodat je het gras in het ijs proeft, aldus Jeroen. En heel veel fruit! Jeroen houdt van bijzondere smaken. Klinkt logisch voor een ex-chef, toch? Zo maakt hij ook rozenijs.
ijsvanvitelli.nl

Massimo IJsfabriek, Amsterdam

Massimo Bertonasco komt uit de buurt van Genua en groeide op met het ijs van zijn nonna (oma) die een zuivelwinkeltje had. Massimo perfectioneerde haar recepten, terwijl hij het vak leerde van een Italiaanse ijsmeester. De citroenen die hij in zijn cassata-ijs doet, komen uit zijn Italiaanse dorp, de melk haalt hij bij een boer in Weesp. Amandelen en pistache van Sicilië. Dit is ijs om even voor te gaan zitten. Ja, ook als je eigenlijk niet zo’n ijsfan bent.
Massimo IJsfabriek, Van Ostadestraat 147, Amsterdam

chocoladeijs

Monte Pelmo, Amsterdam

Monte Pelmo is voor Amsterdammers hét ijsbegrip. Grappig genoeg zijn ze als rasechte Amsterdammers begonnen met ijs maken voor Italiaanse gastarbeiders, toen bleek dat daar behoefte aan was. Ze zijn nog steeds zeer productief met heel veel smaken. Voor hun eigen salon en ook voor andere ijssalons, restaurants en ijsventers. Bloedsinaasappel met campari, aardbeienhetepeperijs: Monte Pelmo blijft vernieuwen!
montepelmo.nl

IJsboerderij Oans, Dijkerhoek

Deze ijsboerderij is geen standaard-ijsboerderij met geijkte smaken. Ze ontwikkelden meer dan 200 smaken; denk aan saffraanijs, citroengrasijs, asperge-ijs. En lekker boerenkarnemelk- en kwarkijs!
ijsboerderijoans.nl

IJssalon Wim Laan, Alkmaar

‘Laanijs’ is een begrip. Ver voor de oorlog was dit ijs er al. De hele familie van Aris Laan zat in het ijs. Ze hadden ijswinkels, ijscokarren en maakten ijslollies. Op een gegeven moment hadden ze zelfs een heuse ijsfabriek. Nu zit de familie nog steeds in het ijs en is er nog steeds de ijssalon van Wim & Mil Laan. Ze maken hun beroemde vanille-ijs volgens geheim recept. En verkopen alleen dat vanille-ijs. Het is niet aan te slepen! En die ijslollies van echt vruchtensap, in zo’n mooi papiertje… alsof de tijd stilstaat.
laanijsalkmaar.nl

Tekst: redactie delicious. Fotografie: Saskia van Osnabrugge

framboos-sorbetijs-delicious