7x de beste Italiaanse hotspots van Nederland

Waar eet je écht Italiaans? Gun jezelf de lekkerste adressen van Groningen tot Middelburg. Merijn Tol geeft je haar rondje favoriete Italiaanse hotspots in Nederland.

Dit zijn de beste Italiaanse restaurants in Amsterdam.

La Famiglia Uva

Over Restaurant Mario kun je een film maken. De familie Uva maakte in de jaren 60 de sprong van Calabrië naar het Noord-Hollandse dijkdorpje Neck. Het begint met een doorgeefluik in het café van Mario Uva’s Nederlandse schoonvader, waar hij Italiaanse hapjes serveert. Dan volgt in 1967 Ristorante Mario. Nu runt Mario’s oudste zoon Alessandro ristorante Mario. Het menu bij Mario is avondvullend en de gerechten bijzonder: raviolone met spinazie en eidooier, risotto met knoflook uit de Beemster, lasagne van aardappel met gorgonzola of een pistachetaartje met sinaasappel-ricottacrème. Raffaele, Mario’s tweede zoon, heeft in Purmerend restaurant Saporetti en de vierde zoon, Emilio, runt in Neck pizzeria La Storia, beiden met hun eigen interpretatie van hun vaders keuken.

Ristorante Mario

Italiaan met durf in Groningen

Sardijnse chef Tonino Carta van Osteria da Vinci in Groningen serveert – sinds 1989 – klassiekers, maar hij houdt ook van experimenteren: strozzapreti met romige saus van avocado, ansjovis, pijnboompitten, saffraan en room. Calamarata e calamaretti, inktvispasta naar klassiek Napoletaans recept met saus van pijlinktvis met tomaat en pepers. En pane frattau, een Sardijns ovengerecht met brood, napoletanasaus, pecorino en gepocheerd ei. Sla deze Italiaanse hotspot niet over!

Osteria Da Vinci

Mediterraan Maastricht

Mediterraneo in Maastricht bestaat al 30 jaar. De kaart is klassiek en seizoensgebonden: filetto di manzo (ossenhaas) met lardo en rodewijnsaus, gnocchi met zwarte truffel, carpaccio di pesce of scampi met Siciliaanse pasta en saffraan. Chef Guiseppe ‘Pino’ Melani is al 82 en staat nog altijd in de keuken. Zijn vrouw Angelika is de gastvrouw.

Mediterraneo

Italiaanse hotspots in Rotterdam

Twee vrienden uit Puglia maken in Rotterdam het Pugliese streetfood panzerotti, gevulde en gefrituurde halve maantjes. Hier geen klassiek menu met antipasti, pasta en secondi, maar diverse antipasti met brood uit Altamura en daarna een keur aan panzerotti, bijvoorbeeld met ’nduja, biologische mozzarella en tomatensaus.
Of met ui, Leccino-olijven en tomaat. Ook op het menu van Panzero: pucce, het Pugliese antwoord op pita, gevuld met fiaschetto ‘slowfood’ tomaatjes, mozzarella en olijven. Toe is er pasticciotto Leccese, een soort
cakeje gevuld met custard en citroen.

Boter & salie

De liefde voor ingrediënten kreeg Valentina Tedioli uit Umbrië van haar ouders mee. Die hebben bijvoorbeeld hun eigen olijfbomen. Inmiddels staat in Valentina’s Rotterdamse Burro e Salvia, dat ze samen met haar man Job runt, een enorme pastamachine uit Genua. Daarmee maakt ze verse pasta van verschillende soort bloem en semolina, boekweit en spelt. En natuurlijk deeg voor haar ravioli en ook pizza. Probeer de ravioli met buffelricotta en aubergine of de echte carbonara. Alles om af te halen.

Burro e Salvia

Italiaanse hotspots in Utrecht: deze staat op één

Genoeg Italiaanse hotspots in Utrecht. Kun je niet kiezen en wil je heel Italië bij elkaar – van Umbrië, Piëmonte, Sardinië, Campanië tot de Abruzzen – bezoek dan Cantina di David in Utrecht. Start met een negroni en ga dan bijvoorbeeld voor elegante antipasto als insalata di polpo (inktvis). Kies dan saffraanrisotto met porcini of echte ragù met pappardelle. Bij Cantina di David houden ze van the real thing volgens authentieke recepten. Voor een echte Italiaanse avond uit.

Proef Sardinië in Middelburg

Superleuk: Silvys in Middelburg heeft een bijna volledige Sardijnse kaart. Fregola met kokkels en mosselen, malloreddus (pasta) in tomatensaus met sartizzu (worst) en pecorino. Of pasta met saffraan-pecorinosaus met guanciale (wangspek) en pistache en spaghetti met artisjok en Sardijnse bottarga. Er is ook
een pizzeria van Silvys, met pizza’s met Sardijnse inslag, met bottarga bijvoorbeeld.


Tekst: Merijn Tol, Beeld: Ristorante Mario