berliner adressen

BerlijnBerlijn is voor cultureel creatieven een walhalla en dat ‘proef’ je! De stad is vol eigenzinnige plekken, vooral in bruisend Oost-Berlijn waar de ene leuke koffiebar de andere afwisselt. Een smeltkroes waar de Duitse eetcultuur makkelijk samenvloeit met alle andere. En op elke straathoek is ijs, dé grote Berlijnse obsessie! In delicious. oktober gaat culi-redacteur Merijn op zoek naar de hotspots van de Duitse hoofdstad. En dat waren er meer dan gedacht… Zoveel zelfs, dat ze niet allemaal in het magazine paste. Vandaar online 5 extra adressen. En nu allemaal vlug naar Berlijn toe!

thuis koken?
Het vernieuwende concept van het Berlijnse Kochhaus heeft zich inmiddels al vertaald naar een Amsterdams filiaal. Net als in de Amsterdamse versie Bilder & De Clerq is Kochhaus Berlin gevuld met tafels waarop de ingrediënten voor creatieve gerechten al klaarstaan, met receptkaart erbij: zoals orecchiette uit Puglia met worstjes of een soep van rode puntpaprika met komkommerlimoenschuim. Klaar om mee te nemen en thuis volgens instructie te koken. Verder volop delicatessen, zoals sauzen (amandelcrème), grissini, mooie zoutsoorten, olijfolie, azijn en kookboeken. En al is het Berlijnse Kochhaus het origineel, wij vinden de Amsterdamse versie stiekem beter gelukt! Coledampf’s is kookwinkel en lunchrestaurant, maar vooral kookschool, waar gelauwerde Duitse chefs lesgeven en waar je zelfs een opleiding van een jaar kunt volgen! Naast de gewone lunchkaart is er ook een selectie zelfgemaakte flammenkuchen. De klassieke versie, maar ook bijvoorbeeld met zachte witte kaas, radicchio en abrikozen.

Kochhaus, Schönhauser Allee 46, kochhaus.de
Coledampf’s, Moritzplatz, Prinzenstrasse 85d, +49 30 22 19 60 95, coledampfs-and-companies.de

 

Do you read me?
Geweldige tijdschriftenwinkel met grote selectie internationale foodtijdschriften.

Do you read me? Auguststrasse 28, +49 30 695 49 695, doyoureadme.de

 

Klein Turkije
Berlijn is ook een klein Turkije en daarom is er op vrijdag in de Turkse buurt rondom de Kottbusserdamm aan de groene mooie Maybachufer een uitgebreide Turkse markt met veel eten.

Maybachufer tussen Hobrechtstrasse en Kottbusserdamm, tuerkenmarkt.de

 

brezels
Stevige, zoutige brezels van zacht wit brood zijn typisch Duits en overal in Berlijn te vinden. De brezels van Alpenstueck en Brezel company zijn de lekkerste!

Alpenstueck, Gartenstrasse 9, +49 30 21 75 16 46, alpenstueck.de
Brezel company, Lenaustrasse 10, +49 30 6124181, brezel-company-berlin.de

 

vintage kookboeken
Een bonte verzameling boeken over Duitse streekkeukens, veel jaren zestig, zeventig, tachtig, en ook historische kookboeken uit de 18e en 19e eeuw! Zoals een geweldige bartendersguide uit 1862 van Jerry Thomas, voor 1200 euro, die je van kookboekantiqair Swen Kerneman-Mohr best even mag inkijken! Voor verzamelaars een walhalla, alleen al voor de styling uit die tijd. Swen weet er veel van en verkoopt ook wat keukengereedschap uit de jaren zestig en zeventig.

Bibliotheca Culinaria, kookboekenantiquariaat, Zehdenickerstrasse 16, +49 30 47 37 75 70, bibliotheca-culinaria.de

 

blend
Net als andere grote steden is Berlijn een blend van culturen, met ook veel Vietnamese restaurants. Dudu is een hippe design-Vietnamees, die frisse Vietnamese klassiekers en sushifusion serveert in een echt Berlijnse atmosfeer.

Dudu, Törstrasse 134, +49 30 51 73 68 54, dudu-berlin.de

Berlijn