babylonstoren: uit de tuin op tafel

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

 De glaskas Babylonstoren

Redacteur Muriel Schrijn belandde eerder dit jaar in een paradijsje in de Drakenstein vallei: Babylonstoren. Een van de oudste Kaaps-Hollandse werfen (boerderijen) in de wijnlanden van Zuid-Afrika met een prachtige groente- en fruittuin. Je kunt er overnachten, eten in het befaamde Babel restaurant of na een wandeling door de moestuin relaxen met een glas homemade icetea en vers gebakken scones.

babel

Babel, het restaurant van Babylonstoren, is een combinatie van oud en nieuw. Waar vroeger de koeien en schapen werden gehouden zit je nu in een modern ingerichte witte ruimte met een open keuken aan het ontbijt, de lunch of aan het diner. Uit de tuin aan tafel moet je hier letterlijk nemen. De koks plukken kruiden, eetbare bloemen en groenten dagelijks vers uit de moestuin. Groenten spelen de hoofdrol in de kleurrijke gerechten waar pure smaak, textuur en geur samen komen. De charcuterie, het vlees, de vis en de kazen komen allemaal van lokale boeren en bedrijven. Nieuwsgierig naar de eclectische gerechten? In het julinummer geven we je een voorproefje van de keuken van Babel.

De moestuin

tuin babelIn de VOC-tijd lieten de Hollanders (de Kaapse Company) moestuinen aanleggen in Zuid-Afrika voor de bevoorrading van de schepen op weg naar het oosten. De eigenaar van Babylonstoren Karen Roos gebruikte dit gegeven om een nieuwe groente- en fruittuin aan te laten leggen. De formele tuin is ontworpen door de Fransman Patrice Taravalla en staat vol met kunst. Een legertje tuinmannen en -vrouwen is fulltime bezig met het onderhoud. Ze  kunnen je alles vertellen over de groenten en fruitsoorten in de tuinen.

 

Het kweekhuis

salade babelAan het einde van de moestuin staat een flinke kweekkas, waar je als regent binnen kunt genieten van kruidenthee, taart en vers gebakken scones. Als de zon schijnt zit je relaxed buiten beschut onder de bomen te relaxen met vers geperste sapjes in rood, geel of groen en sandwiches. Het concept is simpel, je stelt zelf je eigen sandwich samen met de lokale ingrediënten. Het knapperige brood, taart en cupcakes komen uit de eigen bakkerij, de salade met kruidenolie uit de tuin, de worstjes uit eigen keuken en kazen en charcuterie van bedrijfjes in de buurt. De gerechtjes komen in een houten doos, ingepakt in papier met een vleugje Delfts blauw en in glazen inmaakpotten op tafel.

 De plaaswinkel

winkel babel_1

Het knapperige brood geserveerd bij de gerechten van Babel en voor de sandwiches in het kweekhuis komt uit de op hout gestookte oven in de eigen bakkerij. Iedere dag bakt Karen Pretorius hier de meest fantastische broden met als basis zuurdesem. Ze experimenteert volop met de kruiden en groenten uit de tuin. In de plaaswinkel liggen de schappen vol met fougasse, langwerpige broden met bietjes of grote ronde met uien en kruiden. De tuin is ook een inspiratie voor de makers van de jams, chutney’s en curds. Vul je rieten boodschappenmand met rozen-granaatappelpreserve of pruimenchutney voor thuis. Proef in de winkel een glas Babylonstoren chenin blanc of viognier, laat een stuk Huguenot of blauwe kaas van Dalewood inpakken bij de kaasafdeling en neem wat charcuterie mee voor een picknick.

Klik hier voor meer informatie over Babylonstoren.

babel tuin