glutenvrij, glutenvrij / lactosevrij, lactosevrij
aantal 4 |
hoofdgerecht |
doordeweeks |
|
glutenvrij, lactosevrij
hoofdgerecht |
doordeweeks |
|
glutenvrij, lactosevrij
Je hebt curry en je hebt curry. Curry’s zijn er in allerlei verschillende varianten: van mild tot pittig, van Thais tot Indonesisch, van rode tot groene en van vlees tot vis. Deze variant met krab is lekker pittig door de rode pepers. Fan van curry? Klik hier voor nog een vegetarisch recept!
Ingrediënten
- 2 kleine ongekookte krabben à 900 g bestel bij je visboer en vraag hem eventueel de krab in stukken te snijden
- 800 ml kokosmelk
- 400 g jasmijnrijst afgespoeld
- 4 el ghee
- 1 ui fijngesneden
- 4 tenen knoflook geperst
- 5 cm gemberwortel in fijne julienne gesneden
- 3 rode chilipepers in de lengte gehalveerd
- 6 kaffirlimoenblaadjes, gekneusd
- evt. 2 pandanbladeren in een knoop
- 1 tl tamarindepasta
currypoeder
- 1 tl zwarte peperkorrels
- 1 tl fenegriekzaad
- 2 tl komijnzaad
- ½ tl anijs- of venkelzaad
- ½ tl gemalen kurkuma
- 1 kaneelstokje gehalveerd
- evt. 8 takjes kerrieblad
Instructies
-
Rooster voor het currypoeder in een droge koekenpan de peperkorrels, fenegriek, komijn en anijs al omscheppend tot de aroma’s vrijkomen. Voeg de kurkuma toe. Hak ze samen fijn in een kleine blender of vijzel ze. Voeg de kaneel toe. Pluk de blaadjes van 2 kerrietakjes en voeg ze toe.
-
Zelf levende krab kopen en koken: verdoof de krabben 2 uur in de diepvries. Leg telkens 1 krab op de rug op je werkvlak. Til vlug het driehoekige stukje buikpantser op en steek een mes door het lijf, precies op de plek van de punt. Steek het mes door het ondiepe kuiltje aan de voorkant, onder de bek, een beetje schuin (of vraag de visboer dit te doen). Trek het dekpantser los en bewaar. Verwijder de kieuwen en sponzige massa en snijd de krabben in vieren. Kraak de scharen licht met een deegroller. Doe de stukken krab met de losse pantsers in een kom en schep om met het currypoeder en de helft van de kokosmelk. Laat marineren in de koelkast.
-
Doe voor de kokosrijst de rijst met de rest van de kokosmelk en 250 ml water in een steelpan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook 15 min. Neem van het vuur en laat afgedekt nog 5 minuten stomen. Schep luchtig om met een vork.
-
Verhit de ghee in een grote steelpan of wok op hoog vuur. Bak hierin de ui, knoflook, gember en pepers ± 4 min. onder regelmatig omscheppen. Voeg de stukken krab, de kaffirlimoenblaadjes, de pandanbladeren (als je die gebruikt), de tamarinde en de resterende 6 kerrietakjes toe. Schep goed om. Breng aan de kook en stoof de krab ± 5 min. met de deksel op de pan tot hij gaar is en rood kleurt. Serveer direct met de kokosrijst.
Voedingswaarde
RECEPTEN CHARLOTTE BINNS MCDONALD, SAMANTHA COUTTS FOTOGRAFIE BEN DEARNLEY STYLING KIRSTEN JENKINS BEWERKING DOSIA BREWER
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!