Als je een feestelijk diner organiseert doet deze geitenkwarktaart met karamelrabarber en -vijgen het supergoed als showstopper. Een lust voor het oog én de maag! Vijgen, rabarber en karamel… Werkelijk waar een hemelse combinatie.
Maak je liever een andere kwarktaart? Ga dan voor deze met chocolade en hazelnoten!
geitenkwarktaart met karamelrabarber en -vijgen
nagerecht of gebak (8-10 personen)
Begin een dag van tevoren met dit recept.
300 g digestive koekjes
125 g boter, gesmolten
750 g milde, verse geitenkaas (of verse ricotta)
1 el honing
1 vanillestokje, in de lengte opengesneden, merg eruit geschraapt
rasp en sap van 1 (bio)citroen
5 eieren
150 g fijne kristalsuiker
gehakte pistachenoten en honingraat, voor erbij
karamelrabarber
1 bos rabarber, in stukken van 10 cm
150 g fijne kristalsuiker
125 ml verjus*
dunne reepjes citroenschil
1 vanillestokje, in de lengte opengesneden, zaadjes eruit geschraapt
karamelvijgen
110 g fijne kristalsuiker
4 vijgen, gehalveerd
ook nodig: springvorm 24 cm Ø, ingevet of met bakpapier bekleed
Verwarm de oven voor op 150°C.
Stap 1
Hak de koekjes in de keukenmachine tot fijne kruimels. Mix de boter erdoor. Druk het kruimelmengsel gelijkmatig tegen de bodem van de geprepareerde bakvorm. Zet de vorm tot gebruik in de koelkast.
Stap 2
Klop met de mixer voor de vulling in een grote kom de geitenkaas, honing, vanille, citroenrasp en het -sap luchtig door elkaar. Klop in een andere kom de eieren met de suiker in 1 min. licht en romig. Klop het eimengsel beetje bij beetje door de geitenkaas, zodat je een gladde mix krijgt. Schenk uit over de kruimelbodem, zet op een bakplaat en bak 80-90 min. op de onderste richel van de oven tot de vulling net gestold is, maar in het midden nog wat wiebelig.
Stap 3
Zet de oven uit en laat de taart 30 min. afkoelen in de oven. Neem uit de oven en laat verder afkoelen tot kamertemperatuur. Laat de taart minstens 1 uur (of een hele nacht) opstijven in de koelkast. Zet intussen voor de karamelrabarber de oventemperatuur op 200°C. Schep in een bak- blik de rabarber om met de suiker en verjus en voeg de citroenschilletjes en het vanillestokje toe. Rooster afgedekt met aluminiumfolie in ± 30 min. gaar. Laat afgedekt afkoelen. Zeef het stoofvocht boven een kleine steel- pan en verwarm het op hoog vuur. Laat in 3-6 min. inkoken tot de helft. Laat deze siroop volledig afkoelen.
Stap 4
Strooi voor de karamelvijgen de suiker op een bord en druk de snijvlakken van de vijgen erin. Verhit een koekenpan op matig tot hoog vuur. Laat hierin de vijgen met de snijvlakken omlaag 3-4 min. karameliseren. Leg ze op een bord. Zet de kwarktaart op een schaal. Garneer met de rabarber en vijgen en sprenkel de siroop erover. Bestrooi met pistaches en serveer met honingraat.
* Verjus is milde azijn op basis van onrijpe, groene druiven, te koop bij delicatessenzaken en online.
Bereiden ± 55 min. / oven ± 1 uur 30 min. / afkoelen + 1 uur / opstijven 1 uur-1 nacht.
RECEPTEN EN BEREIDING MARTIN BOETZ FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING KIRSTEN JENKINS BEWERKING DOSIA BREWER