Om lekker en snel te koken is het handig een basisvoorraad in huis te hebben. Producten die makkelijk te bereiden zijn of die je gerechten extra smaak geven. Zo maak je – ook als je niet veel tijd hebt – je eten leuker en lekkerder.
De basis in huis? Dan kun je aan de slag met deze 8 snelle én verrukkelijke recepten.
1. Bouillon:
Het lekkerst en meest voedzaam is natuurlijk zelfgemaakte bouillon. In het weekend wat maken en in zakjes invriezen. Iedereen is je dankbaar (zeker bij risotto!). Als je toch een blokje pakt; denk eens aan andere smaken zoals paddenstoel, knoflook, sjalot of kruiden.
2. Curry:
Potjes of zakjes currypasta (welke kleur dan ook) blijven lang goed en je hebt er maar een klein beetje van nodig om van een simpel gerecht een smaakbom te maken. Bak simpelweg wat currypasta mee met je vlees-, vis-, kip- of groentegerecht en je hebt niet veel meer nodig.
3.Kruiden:
Gebruik verse kruiden niet alleen zoals je het altijd gebruikt maar ga eens verder; kruiden door je sla, in het water op tafel, op brood, in het dessert? Met kruiden kun je altijd iets nieuws verzinnen. Lukt het je niet om kruiden in leven te houden; gedroogd kan ook maar dan moet je vooral denken aan tijm, rozemarijn en in mindere mate dragon en dille. Veel andere, zachte kruiden zoals basilicum of bieslook zijn gedroogd niet zo lekker.
4. Olie:
– Neutrale olie om in te bakken. Bijvoorbeeld zonnebloemolie.
– Olijfolie om in te bakken; als je gaat bakken hoef je geen verfijnde olijfolie te gebruiken. Gebruik gewoon een lekkere, niet te sterke olie die niet te duur is.
– Olijfolie om koud te gebruiken; hier is het de moeite waard om iets betere olijfolie te kopen. Een klein beetje goede olie over je sla, over de pasta of op het laatste moment in een kom soep is een zeer kleine moeite en erg lekker.
– Notenolie: hiervoor geldt hetzelfde. Het is vaak duur maar je gebruikt maar weinig. Roer een beetje walnotenolie door je vinaigrette of wat pistache-olie over je groenten of gestoomde vis en het eten en leven is net wat leuker. En lekkerder.
5. Parmezaanse kaas:
Parmezaan brengt gerechten als pasta of risotto op smaak. Maar tomatensoep, linzensoep, uiensoep, courgettesoep, bonensoep, pompoensoep… bijna alle soep wordt nog lekkerder met Parmezaan. Als je ervan houdt is pecorino ook zeker een optie maar dat heeft een wat scherpere smaak. Een pecora is schaap, dus pecorino is een schapenkaas. Vandaar.
6. Pasta:
De keuze in pasta is enorm: Als er iets op het etiket staat met ‘bronzo’ dan weet je dat de pasta door een bronzen schijf is geduwd. Dat lijkt aanstellerij maar het brons verandert de oppervlakte van de pasta en daarmee hecht de saus beter en eet je simpelweg een lekkerder gerecht.
7. Sojasaus:
– Japanse sojasaus brengt niet alleen sushi maar ook andere gerechten (uit Japan en ver daarbuiten) op smaak.
– Indonesische ketjap manis is zoet, veel suiker, dus gebruik het niet overdadig, maar het geeft bijvoorbeeld kipgerechten of nasi een verleidelijke, hartig-zoete smaak.
8.Tomaat:
Een goede bliktomaat, gestoofd met wat olijfolie is een (pasta)saus op zich. En met wat goede bouillon een soep op zich. Maar natuurlijk ook voor stoofpotten, met vlees of groenten.
9. Uien:
De ui wordt onderschat; welke andere groente kun je zo lang goed houden, kun je zowel rauw als gaar eten, is lekker en gezond en ook nog eens goedkoop? Ok, de sjalot. Ook onderschat.
10. Zout:
– Fijn zout, om gerechten maar ook pastawater te zouten.
– Zeezout zoals fleur de sel of Maldon; dit is lekker zout om op het laatste moment (voor het serveren of op tafel) over je gerecht te strooien.