10x dit wist je nog niet over watermeloen

10x dit wist je nog niet over watermeloen

Vanbuiten en vanbinnen lekker: watermeloen heeft alles mee. Dus sjouw zo’n zware jongen mee naar huis en zet het mes erin. Heerlijk uit het vuistje, maar ook in gerechten als geroosterde watermeloensalade met pistache en feta. Wij geven je 10 weetjes over ons favoriete zomerfruit!

10 weetjes over watermeloen

1. In alle vormen

Gevlekt, gestreept, langwerpig, rond, ovaal en inmiddels ook vierkant, want ondernemende Japanse kwekers hebben recent een ruimtebesparende watermeloen ontwikkeld: gekweekt in vierkante glazen mallen.

2. Low cal

Maar 50 calorieën per 250 g watermeloen (het vruchtvlees bevat 92% water en slechts 8% suiker). Het eten van watermeloen kost meer calorieën dan het oplevert! Nog een puntje?

3. Vitamientjes

Bron van vitamine A en C. Deze vitamines versterken het immuunsysteem en beschermen tegen ziekten. Met een punt watermeloen krijg je van beide al gauw 20% van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) binnen.

4. Meer antioxidanten dan tomaten

Rijp en rood zijn watermeloenen rijk aan de antioxidant lycopeen, meer zelfs dan tomaten. Als het vruchtvlees roze is, is de stof nog niet tot ontwikkeling gekomen.

5. Lang houdbaar

IJskoude blokjes watermeloen blijven enkele dagen goed in de koelkast. Dus: als je een hele watermeloen in stukken snijdt, heb je daar dagen plezier van.

6. Tegen de spierpijn

Vers geperst watermeloensap pept op na het sporten. Watermeloen bevat citrulline, een stof die spierpijn tegengaat.

7. Pep je salade op met extra pit

Gooi de pitten niet weg: per 24 stuks (een paar punten) bevatten ze 1 g eiwit. Rooster ze met zeezout en/of voeg ze toe aan een salade.

8. Vochtafdrijvend

Houd je veel vocht vast? Watermeloen (de naam zegt het al) werkt vochtafdrijvend.

9. Stop watermeloen in de dehydrator

Gedroogde meloen is het hele jaar door een traktatie: snijd ‘m in blokjes en laat deze 10 uur drogen in de oven op de laagste stand, of gebruik een dehydrator(voedseldroger).

10. BBQ je watermeloen

Op de bbq kun je watermeloen een rokerig smaakje of een intens zoete smaak geven. Voeg gegrilde watermeloen toe aan salades, serveer als dessert of bij een kaasplankje.

Bekijk ook deze recepten met watermeloen

watermeloen-cheesecake met gember

Ga voor zo’n joekel want watermeloen is een simpel zomeringrediënt dat zowel met zoet én hartig goed samen gaat. Wij geven je een briljante recept voor een cheesecake, maar wat je overhoudt moet absoluut in een grote salade of slushie.

naar recept
watermeloen cheesecake gember
granaatappelkip met watermeloensalade

Met maar een paar ingrediënten maak je van gewone kip feestkip: zoetig met een friszuurtje en heerlijke knoflook. De salade omscheppen met kippenjus maakt het compleet.

naar recept
labne met watermeloen, rood fruit en pistache

In Libanon en het Midden-Oosten is labne – hartige uitgelekte (geiten)yoghurt – een graag geziene gast op de mezzetafel. En omdat labne eigenlijk een soort hangop is, kun je ‘m prima zoet eten. Probeer deze honinglabne met vanille en supersappige watermeloen maar eens. Een zomerdessert waarmee je gegarandeerd (nieuwe) vrienden maakt, let maar op!

naar recept
Watermeloen en honinglabne
gegrilde watermeloensalade met jalapeño

Niet je standaard watermeloensalade! Door de parten watermeloen eerst te grillen in de pan of op de bbq, en te marineren met limoen en jalapeño is de smaak en textuur net even wat spannender.

naar recept
gegrilde watermeloen

En een extra tip: stop watermeloen in de oven en maak er vegan tonijn van. In deze video zie je hoe je dat doet.