Alila Manggis is een spa resort aan een ongerepte baai in het zuidoosten van Bali. Mét een groot palmenrijk gazon én direct aan zee. Kreeg de tip dit resort te bezoeken van mijn Nederlandse vrienden uit Yogyakarta. En ze hebben gelijk, het is er geweldig; vooral de eigen organic garden. Daar volg ik op een ochtend, samen met enkele Australische gasten, een cooking class bij niemand minder dan de executive chef van het Alila, I Nyoman Santika. Met een busje rijden we naar Alila Manggis Organic Garden, midden tussen de rijstvelden. Met verse ingrediënten uit deze tuin gaan we onze eigen lunch maken.
Chef Santika wijst aan wat hier zoal groeit en bloeit: héél veel soorten gember bijvoorbeeld, essentieel voor de Balinese keuken. Santika toont schalen met bonen en noten, hij laat zien hoe je nootmuskaat schaaft en geeft uitleg over de verschillende soorten groenten en gembers. Dan gaan we aan de slag, met een schort om worden we elk achter een kookstel geposteerd. Santika heeft wel tien recepten voor ons uitgeprint… Lieve help, gaan we die allemaal in één ochtend maken? Ja, dat doen we! Gelukkig heeft Santika een paar assistenten meegenomen die ons helpen met de verschillende ingrediënten, de scherpe messen en het tussendoor opruimen.
We maken Bumbu Bali, een crèmeachtige substantie die als dé smaakmaker van de Balinese keuken geldt. Wat gaan er veel chilipepers door! Santika doet voor hoe je zo’n pepertje razendsnel in reepjes snijdt en wij doen hem, zo goed en zo kwaad als het gaat, na. Naast chili gaan er onder meer ui, candlenut (een soort macadamia), nootmuskaat, palmsuiker, citroengras en gember door. Met een vijzel mengen we alle ingrediënten tot een dikke pasta en deze laten we 10 minuten sudderen in plantaardige olie. Mmmm, heerlijk, de geur van citroengras en nootmuskaat stijgt op uit de pan! De Bumbu gebruiken we onder meer om Saté Lilit Babi, oftewel varkenssaté, van een kruidige smaak te voorzien. Met behulp van duim en wijsvinger draaien we het gekruide gehakt om stokjes van citroengras. De sticks roosteren we op een gereedstaande bbq.
Dan is het tijd om de maaltijd op te peuzelen, in het open veld in een zogeheten ‘bale’, een huisje op palen met rieten dak. We zijgen neer op dikke kussens aan een lage tafel en ook chef Santika schuift aan. Uitkijkend over de smaragdgroene rijstvelden proeven we van onze zelfgemaakte lunch. Behalve de varkenssaté, is er Tum Ayam (kip in bananenblad), Lak Lak (rijstcakejes uit een pan die me doet denken aan de oer-Hollandse poffertjespan!), Urab Sele (salade van zoete aardappel), pandanrijst en nog veel meer. En het smaakt… delicious.!
Kijk hier voor meer info over Alila Manggis.
Harmke Kraak, freelance eindredacteur delicious. en freelance travel writer