interview – donna hay

interview – donna hay

Foto’s die doen hunkeren, recepten die doen watertanden. Ook het nieuwste boek van Donna Hay staat er vol mee. Life in balance is een kloek, vierkant boek met daarin ‘een nieuwe kijk op vers eten’. Wij aten met Donna én vroegen naar die nieuwe kijk. Plus: welke homemade smaakmaker heeft Donna altijd in de koelkast staan?

Balans
Donna: ‘Mijn kantoor zit pal naast de testkeuken van Donna Hay-magazine. En dus komen alle cheesecakes, donuts, pasta’s en stoofschotels voorbij. En daar ben ik heel blij mee. Tegelijkertijd zorgt het team dagelijks voor de lunch, gigantische salades, waarmee we een soort balans proberen te vinden tussen voedzaam en lekker. Mijn nieuwe boek Life in balance gaat over de eerste. Het zijn nog steeds wow-gerechten met veel smaak, maar de ingrediënten zitten tjokvol nutriënten die goed voor je lijf zijn. Zo vier je nog steeds een eetfeest terwijl you’re not missing out on anything. Het boek is, net als al mijn andere boeken, bedoeld om lezers enthousiast te maken om de keuken in te gaan. Maar ditmaal fuel je je lichaam ook nog eens met heel veel voedingsstoffen.’

Superfoods
‘En dan heb ik het niet over ingrediënten die trendy zijn maar eigenlijk naar verhouding heel weinig voedingsstoffen hebben die iets voor je lijf doen. Het is best gek dat je overal ter wereld dezelfde superfoods hip zijn. Ik weet niet welke trendy ingrediënten er nog zitten te komen. Er volgen vast nog veel, maar laten we vooral ons verstand gebruiken.

Homemade
‘Wat ik vaak in mijn koelkast heb in een aromatische chilijam die ik zelf maak. Het is niet alleen zoet en spicy, het geeft een echte kick in allerlei roerbakken die ik maak. Er zitten veel milde chilipepers in, gember, sjalotten, garnalenpasta, suiker en azijn.’

Ontbijt
‘Ik probeer voor m’n jongens altijd een fatsoenlijk ontbijt te maken. Maar ik, en velen met mij, hebben doordeweeks geen puf om om 7 uur ’s ochtends moeilijk te doen. Daarom heb ik veel ontbijtgerechten stand-by in de koelkast die ik op de dag zelf alleen nog maar even hoef af te maken. Zo is er granola van espresso, birchermuesli met power seeds en ik ben gék op groene smoothies. Ik geef ze ook blauwebessenmuffins met boekweit en quinoa mee naar school.’

Blijmakers
‘Absolute favorieten? Dat moet de tabouleh van geroosterde granen en bloemkool zijn. Je kookt eerst boekweit en grove bulgur. Daarna hussel je de granen met fijngehakte bloemkool, ras el hanout en olijfolie en rooster je het in de oven tot de granen ultiem knapperig worden. Het recept laat zich makkelijk vergroten, dus ideaal voor eetfeesten. Ook partyfood: dips! In Life in Balance vind je een boerenkool-cashewdip waar je van wilt blijven eten. En voor m’n zoons maak ik graag de bananencookies waarbij ik het bestrooien met suiker achterwege laat. En je maakt de cookies van maar 5 ingrediënten die je waarschijnlijk toch al in huis hebt.’

Trek gekregen? Ga hier naar het recept voor de caesarsalade met kip en krokante boerenkool.donna hay

TEKST BAS ROBBEN FOTOGRAFIE CHRIS COURT, WILLIAM MEPPEM STYLING JUSTINE POOLE