Om van die echte Sunday roast te genieten hoef je echt geen groot stuk vlees op tafel te zetten. Met de romige saus en kaas, en de zoute bacon, wordt deze geroosterde bloemkool naar een hoger niveau getild!
aantal 4 | hoofdgerecht | familietijd, feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | | glutenvrij
Niet een bloemkool om vlees te vervangen, maar om deze heerlijke groente te vieren. Vervang de bacon door vegan bacon en je gerecht is volledig zonder vlees.
Kookgerei
- braadslee met dikke bodem en 8 cm hoge rand
Ingrediënten
- 1 rode ui, in plakjes van ½ cm dik, trek de ringen niet uit elkaar
- 8 plakjes gerookte bacon zonder zwoerd
- 1 grote bloemkool, stronk bijgesneden; laat de kleinste blaadjes zitten
- dunne sliertjes schil, zest van 1 (bio)citroen
- 2 toefjes rozemarijn naaldjes afgerist + extra voor erover
- 60 ml extra vergine olijfolie
- 400 ml slagroom
- 20 g 4 el geraspte parmezaanse kaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Verdeel de plakjes ui over de bodem van de braadslee en verdeel de bacon over de ui. Leg hierop de bloemkool en bestrooi met de citroenzest en rozemarijnnaaldjes. Besprenkel met olie en bestrooi met zout en peper. Dek de braadslee af met een groot stuk bakpapier en een vel aluminiumfolie en rooster de bloemkool ± 1 uur en 45 min. tot hij heel zacht is en je er met een mes in kunt prikken tot de kern. Neem uit de oven en draai de oventemperatuur omhoog tot 240°C.
- Haal het bakpapier en de folie weg en schenk de room in de braadslee. Zet de bloemkool nog 30 min. terug in de oven tot hij kleurt en de room kokendheet is. Neem uit de oven, laat wat afkoelen en bestrooi met parmezaanse kaas, zwarte peper en nog wat rozemarijnnaaldjes.
Voedingswaarde
- calorieën: 575 kcal
- eiwit: 11 g
- vet: 54 g
- koolhydraten: 10 g
RECEPTEN PHOEBE WOOD FOTOGRAFIE BEN DEARNLEY STYLING KIRSTEN JENKINS
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Kijk ook eens: bloemkool-aardappelgratin met comté