winterpostelein & knolselderijstamppot met koningsoesterzam

winterpostelein & knolselderijstamppot met koningsoesterzam

Is er iets beters in de winter dan een goede stamppot? Wij Nederlanders weten comfortfood als geen ander te perfectioneren. Romig, aards en hartverwarmend: deze winterpostelein- en knolselderijstamppot is alles behalve saai.

aantal 4 | hoofdgerecht | doordeweeks, familietijd | nederlands | vegetarisch

De structuur van koningsoesterzwam komt in de buurt van vlees, de umami smaken van soja en gebakken ui doen de rest.

Voorbereiding:30

Totale tijd:30

Ingrediënten

  • 750 g kruimige aardappels, geschild, in stukken
  • ± 650 g knolselderij, 1 knol, geschild, in stukken
  • 70 g plantaardige boter
  • 2 uien, in ringen
  • ½ blokje paddenstoelenbouillon
  • 4 el sojasaus, evt. low salt
  • evt. maizena
  • 2 el olijfolie
  • 400 g koningsoesterzwam, in de lengte gehalveerd, snijkanten kruislings ingesneden
  • 400 g winterpostelein, grof gesneden

Instructies

  1. Kook de aardappels en knolselderij in gezouten water in ± 20 min. gaar. Giet af, maar houd een kopje kookvocht apart. Stamp met 30 g plantaardige boter en wat kookvocht tot smeuïge puree.
  2. Verhit intussen de rest van de boter in de koekenpan en bak de uienringen ± 10 min. Blus af met 350 ml kokend water, verkruimel het bouillonblokje erboven en roer erdoor. Breng de uienjus op smaak met 1 el sojasaus. Je kunt de jus eventueel binden met wat maizena.
  3. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de koningsoesterzwammen op de snijkant ± 2 min. op hoog vuur. Draai ze om en bak ± 1 min. Neem de pan van het vuur en schep om met de rest van de sojasaus.
  4. Schep de winterpostelein door de warme aardappel-knolselderijpuree en breng op smaak met peper en zout. Serveer de stamppot met de uienjus en de gebakken koningsoesterzwammen.

Voedingswaarde

  • calorieën: 485 kcal
  • eiwit: 11 g
  • vet: 19 g
  • koolhydraten: 59 g

Tip – Kun je geen winterpostelein vinden? Ook lekker met babyspinazie.

 

RECEPTEN, FOODSTYLING JULIE TEEKEN FOTOGRAFIE MEVROUW MEL STYLING INGRID VAN KURINGEN

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Ook iets voor jou? Gebraden kalkoen met ancho-chilisaus, citroenige boontjes & zoetzure wortels