Cinnamon rolls zoals je ze ziet in je favoriete Amerikaanse romcom: stevig, flink gevuld en met een laag sticky roomkaasfronsting waar je u tegen zegt. Louise Hart schreef de zoete broodjes-bijbel die je als thuisbakker gerust op je verlanglijst kunt zetten. Vol basisrecepten en klassiekers als kardemombuns en verrassende recepten als tahin-chocoladebroodjes.
Versgebakken buns en zoete broodjes, ze mogen niet ontbreken bij een uitgebreid ontbijt. Wie is er niet gek op? Louise Hurst zette de beste recepten op een rij: subtiel zoet en zó lekker ruikend. En ja, dan mag onderstaande Amerikaanse cinnamon rolls niet missen.
Eerder deelden we al het recept voor Hursts Scandinavische cinnamon buns. Je gebruikt voor beide recepten hetzelfde verrijkte basisdeeg. Ga je in dat recept aan de slag met een vulling met ei en een topping van kardemom. De Amerikaanse variant heeft een stuk eenvoudigere vulling, bestaande uit alleen boter, lichte basterdsuiker en kaneel. De grote extra is hier de roomkaasvulling. Een ding is zeker: je gaat je vingers erbij aflikken.
Alle recepten vind je uiteraard in Buns, het kookboek van Louise Hurst. Deze shop je in de boekhandel of online, voor € 24,99.

Amerikaanse cinnamon rolls
aantal 9 | gebak, zoet | feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | American, amerikaans |
Louise Hurst: "Dit is mijn versie van dit klassieke Amerikaanse kaneelbroodje. Ik heb minder suiker toegevoegd en wat meer natuurlijk zoete (cassia-)kaneel. Deze zachte, luchtige broodjes zitten boordevol verwarmende specerijen en zijn enerzijds een luxe verwennerij en anderzijds eenvoudig comfortfood."
Ingrediënten
- 1 hoeveelheid Verrijkt basisdeeg, zie dit recept
- patentbloem, voor het bestuiven
vulling
- 70 g boter
- 60 g lichte basterdsuiker
- 1 ½ el kaneel
roomkaasfrosting
- 40 g boter, op kamertemperatuur
- 75 g poedersuiker
- 1 ½ tl vanillesuiker
- 90 g volvette roomkaas, op kamertemperatuur
- flinke snuf zout
Instructies
- Bekleed een bakblik van 25 x 20 cm met bakpapier.
- Sla het deeg door. Rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek van circa 45 x 26 cm en til het tijdens het uitrollen een paar keer op om de spanning uit het deeg te halen. Strijk met een geknikte spatel de boter voor de vulling gelijkmatig uit over het deeg.
- Meng in een kom de lichte basterdsuiker en kaneel. Bestrooi het beboterde deeg hier gelijkmatig mee. Werk nu voorzichtig vanaf een lange kant: rol het deeg van je af tot een strakke rol en plak de rand vast met water. Snijd het opgerolde deeg in 9 dikke plakjes (ik gebruik hiervoor een stevige katoenen draad).
- Leg de broodjes met het snijvlak omhoog in het bakblik en zorg voor voldoende tussenruimte. Dek af met een licht vochtige theedoek en laat ze 1-1¹/² uur rijzen, tot ze in volume zijn verdubbeld.
- Verwarm tegen het eind van de rijstijd de oven tot 180 °C (heteluchtstand).
- Bak de broodjes 20-25 minuten of tot ze goudbruin zijn.
- Maak terwijl de broodjes in de oven staan de roomkaasfrosting. Klop in een kom de boter, poedersuiker en vanillesuiker tot een lichte, luchtige crème. Voeg de volvette roomkaas en het zout toe en klop glad.
- Haal de broodjes zodra ze klaar zijn meteen uit de oven en leg ze, met het bakpapier, op een rooster. Laat ze zo circa 25 minuten afkoelen. Bestrijk de bovenkant van de broodjes met de roomkaasfrosting; doe dat als ze nog een beetje warm zijn, zodat de frosting erin kan smelten.
- Bewaar de broodjes in een luchtdichte trommel. Ze zijn het lekkerst op de dag dat ze zijn gebakken, of de dag erna.
Voedingswaarde
Oorspronkelijk uitgegeven in 2025 door Quadrille Publishing Limited, onderdeel van de Penguin Random House group
Oorspronkelijke titel: Buns
Tekst © Quadrille 2025
Fotografie © Kim Lightbody 2025
Vormgeving © Quadrille 2025
© 2025 Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen
Vertaling: Aniek Njiokiktjien en Renate Hagenouw
Redactie en vormgeving: Asterisk*, Amsterdam
Omslagontwerp: Femke den Hertog
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: de ene kaneel is de andere niet: hier let je op als je een potje kaneel koopt