crumble maken? Alle recepten voor de lekkerste variaties met seizoensfruit

crumble maken? Alle recepten voor de lekkerste variaties met seizoensfruit
RECEPTEN LISELORE BUS, FOTOGRAFIE WOUT HENDRICKX, STYLING, FOODSTYLING LES FILLES ROUGE

Er zijn maar weinig gerechten die je dag zó snel beter kunnen maken dan een appelcrumble. Of welke crumble dan ook. Je hebt er praktisch niks voor nodig, je maakt appels die nét iets te lang liggen makkelijk op en hebt binnen no-time iets zoets, warms en krokants. Daar worden we blij van op een herfstige dag.

We moeten zeggen dat onderstaande recepten ook perfect zijn voor de feestdagen. Zeker wanneer je kookt voor een grote groep, is een recept – zoals de crumble met peren en bramen – i-de-aal. Ziet er top uit, je kunt het makkelijk in mooie overschaal serveren en het kost je hooguit een kwartiertje om te maken. Serveer je liever losse porties, dan schep je vanille-roomkaas in een mooie coupe of glas, verdeel de peren-bramencrumble erover en sprenkel er eventueel wat sap uit de ovenschaal over.

De basis: appelcrumble

Volg ons recept voor de meest simpele crumble die iedere gure dag direct een stuk leuker maakt. Iedereen kan dit maken, hier heb je geen kookskills voor nodig.

appel-amandelcrumble met karamelsaus

Appels… Zuur of zoet: we krijgen er nooit genoeg van. Doe je ze in de oven met een kruimellaagje en verse, warme karamelsaus dan kunnen we dat echt niet weerstaan. Man, wat lekker! Mister Kitchen ging een paar jaar geleden op appelavontuur en kwam thuis met dit verrukkelijke recept.

naar recept
Appel-amandelcrumble-deliciousAppel-amandelcrumble

Welke appels kun je gebruiken voor appelcrumble?

Ga voor appels die lekker stevig blijven tijdens het bakken en niet té veel vocht loslaten. Zo blijft je crumble krokant en wordt hij niet te zompig. Ga voor de klassieke goudreinet, elstar of jonagold.

Kan het wat jouw betreft niet zoet genoeg, dan zou je ook kunnen gaan voor gala appels of pink lady. Het is dan wel slim om wat minder suiker in het deeg te gebruiken.

Een golden delicious of red delicious is minder geschikt voor je appelcrumble, omdat deze al snel te slap worden in de oven.

Wat voor ovenschaal gebruik ik?

Heb maakt niet zoveel uit wat voor ovenschaal je gebruikt voor je crumble. In de recepten hieronder gebruiken we schalen met een diameter varieren tussen de 22 en 26 centimeter. Vet je ovenschaal licht in met boter zodat het fruit niet vast bakt aan je vorm.

Zo maak je je crumble extra krokant

Zodra je het deeg op het fruit komt, wordt de onderste laag een beetje vochtig. Voor dat deel van de crumble weer krokant kan worden, moet eerst het vocht verdampen. Wil je dus superkrokante crumble, dan doe je er goed aan om het kruimeldeeg eerst voor te bakken. Zo neemt het deeg minder vocht op als het samen met je fruit de oven in gaat.

Hoe lang kun je appelcrumble bewaren?

Heb je wat appelcrumble over (we kunnen het ons bijna niet voorstellen), dan kun je dat prima drie of vier dagen bewaren in de koelkast. Laat de crumble eerst volledig afkoelen, dek het goed af en zet het in de koelkast. In de vriezer bewaren kan ook, in dat geval is je crumble ongeveer drie maanden houdbaar. Misschien overbodig om te zeggen, maar laat ook hier je crumble eerst goed afkoelen voordat je ‘m in de vriezer zet.

Wil je je crumble voorbereiden en in de vriezer bewaren? Dan kun je zowel de appels als het deeg beter apart bewaren en voor het in de oven gaat even samenvoegen.

Appelcrumble opwarmen

Bewaar je je crumble in de koelkast of vriezer, dan wordt de topping minder krokant. Dat is overigens eenvoudig op te lossen: zet ‘m 10 tot 15 minuten in de oven op 170 graden. Wordt de bovenkant te donker, dek dan de schaal even af met wat aluminiumfolie. Opwarmen in de magnetron kun je beter niet doen, dan wordt de laag juist snel te zacht.

Een appelcrumble of crumble uit de koelkast kun je overigens ook prima koud eten. Of laat ‘m even op kamertemperatuur komen voor meer smaak.

Welke soorten fruit gebruik je?

Een crumble kun je met bijna ieder soort fruit wel maken. Is het fruit ook lekker als het warm is? Maak er vooral een crumble van. De klassieker maak je natuurlijk met appel of peer.

Ideeën voor fruit om in je crumble te gebruiken:

Zomerfruit: aardbeien, bramen, blauwe bessen
Steenvruchten: pruimen, nectarine, abrikozen, perziken
Tropische fruit: ananas, mango,

Lekker mixen kan natuurlijk ook. Ga bijvoorbeeld voor verschillende soorten zomerfruit samen, of kies rabarber en aardbei (de Britse klassieker) of peer met bramen.

Crumble recepten

Perencrumble

crumble met peren en bramen

Stoere toet van halve peren met elk een eigen topping van bramen en kokoscrumble. En als bonus ook nog glutenvrij!

naar recept
crumble peren bramen

Pruimencrumble

kruidige pruimencrumble van Nigel Slater

In Nederland is hij minder bekend dan Jamie, maar heel Engeland – inclusief Jamie Oliver – loopt weg met Nigel Slater. Deze crumble komt uit zijn boek Keukenkronieken: een optelsom van alles wat hij heeft geleerd in 25 jaar als receptenmaker. Nigel: 'Friszure pruimen smeken bijna om een zoete, gelige double cream, maar je kunt ook voor custard kiezen.'

naar recept
kruidige pruimencrumble van Nigel Slater
Pruimen-aardbeiencrumble

Warm fruit kan niet lekkerder worden dan met een zoete-zoute crumble, behalve natuurlijk met een bolletje ijs erbovenop. Extra fijn: deze crumble is ook nog eens glutenvrij!

naar recept
Pruim-braam-perencrumble met macadamia & kardemom-anijsroom

Nog wat fruit waar je vanaf moet? Deze frisse en toch warme perencrumble komt helemaal tot bloei met de heerlijke zelfgemaakte room!

naar recept
PRUIM-BRAAM-PERENCRUMBLE crumble

Rabarbercrumble

perfecte rabarbercrumble

De combinatie van knapperig deegkruimen en zo’n friszure vulling is onweerstaanbaar. Voor de perfecte crumble zijn er twee succesfactoren. Ten eerste moet de vulling niet te vochtig zijn en nog bite hebben, en ten tweede wil je een lekker knapperig kruimeldeeg. Mascarpone over? dit kun je ermee doen

naar recept
rabarbercrumble

Abrikozencrumble

abrikozen-amaretticrumble met mascarponeroom


Chef-kok Letitia Clark kwam tot dit heerlijke recept voor crumble uit pure nood. ‘Het is gebaseerd op ingrediënten die op Sardinië makkelijk te krijgen zijn, gemaakt om mijn Britse behoefte aan crumble te stillen!’ De abrikoos is verwant aan amandel, dus die twee gaan prachtig samen. De vanille-mascarponeroom is eigenlijk een soort mousse. Wie wil laat hem opstijven in de koelkast. Serveer de room dan met koekjes en een glas zoete wijn als eenvoudig maar elegant dessert.

naar recept
abrikozen crumble

Notencrumble

Brood met honing-notencrumble

Glutenvrije bloem is een mengsel van gemalen zaden zoals bijvoorbeeld maïs, rijst, boekweit en quinoa met een emulgator of verdikkingsmiddel. Niet gevoelig voor gluten? Dan kun je ook gewone bloem gebruiken.

naar recept

Overig

vlierbloesem-skyr met aalbessen & rogge-kardemomcrumble

Een enorm lekker toetje met vlierbloesemsiroop dat je in een handomdraai op tafel zet. Behalve het kort bakken van de kruimels, hoef je nauwelijks te koken. Easy does it!

naar recept

Bekijk ook: simpel dessert? deze 10 recepten heb je zo gemaakt