Als er kookboeken bestonden die je kon ruiken door het papier heen, dan alsjeblieft de bakbijbel Buns van Louise Hurst: het is tot de nok gevuld met perfect kleffe kaneelbroodjes en gistig kardemomdeeg bestrooid met parelsuiker.
Wil je beter worden in zoete broodjes bakken, dan mag je deze bakbijbel eigenlijk niet missen. In het boek vind je vier basisrecepten voor deeg, inclusief een vegan variant, waardoor je je eigen creativiteit flink op de proef kunt stellen.
Heb je daar even geen trek in, dan ga je gewoon voor de 30 recepten voor verschillende buns. Van klassieke kardemombroodjes en cinnamon buns, tot twists als pistache-perzikrolls en tahin-chocoladebroodjes. Zowel broodjesbeginners en doorgewinterde thuisbakkers kunnen volop aan de slag.

Je shopt het boek bij de boekhandel of online, voor € 24,99. Onderstaande Scandinavische cinnamon buns staan bij ons al op de planning voor aankomend weekend.
Scandinavische cinnamon buns
aantal 10 | dessert, gebak, zoet | feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | scandinavisch |
Louise Hurst: 'Het aroma van cinnamon buns brengt me nog altijd terug naar mijn oma’s keuken toen ik vijf was. Zoete kaneelbroodjes met crunchy parelsuiker erover die je helemaal tot aan het midden kon ontwarren – het allerlekkerste deel. Ik vorm de buns nu anders dan ik toen deed, maar het principe is hetzelfde.' Voor 10 stuks.
Ingrediënten
Verrijkt basisdeeg
- 345 g patentbloem
- 5 g instantgist
- 65 g boter, op kamertemperatuur
- 40 g rietsuiker
- ½ tl fijn zeezout
- 55 g volle melk, op kamertemperatuur
- 40 g geklutst ei, op kamertemperatuur
- 100 g water
Scandinavische cinnamon buns
- patentbloem, voor het bestuiven
- 30 g parelsuiker
- versgemalen kardemom, voor het bestuiven
- suikersiroop, voor het bestrijken
vulling
- 95 g boter, bij kamertemperatuur
- 45 g rietsuiker
- 4 tl kaneel
- glanslaagje
- 1 groot biologisch ei
- 1 tl water
- snuf fijn zeezout
Voor het bestrijken van 10 buns
- 25 g rietsuiker
- 25 g water
Instructies
- Doe de patentbloem, instantgist, boter, rietsuiker en het zeezout in een grote kom en voeg de volle melk, het ei en het water toe. Meng alles tot een deeg. Kneed het deeg dan 15-18 minuten met de hand. Of doe de ingrediënten in de kom van een staande mixer en bevestig de deeghaak eraan. Mix op een lage stand tot zich een samenhangend deeg vormt.
- Zet de mixer dan op de middelste stand en mix ten minste 12 minuten – niet minder. Weersta de verleiding om meer bloem toe te voegen. Doe de ruittest om te checken of het deeg klaar is om te rijzen: neem een klein stukje deeg en rek het uit tot het in het midden een flinterdun vlies vormt zonder te breken. Het licht moet erdoorheen vallen, als door een ruit. Gebeurt dat niet, kneed dan nog iets langer. Als het klaar is heb je een zijdezacht deeg dat glad en elastisch is.
- Schraap met een deegschraper langs de wand van de kom en stort het deeg op je werkblad. Maak het met stevige hand mooi rond en glad met de deegschraper of door met je handen steeds een kommetje te vormen. Het deeg kan soms wat aan het werkblad blijven plakken terwijl je het ronddraait. Til het op met behulp van de deegschraper en doe het in een bak waar je een deksel bij hebt en waarin het deeg de ruimte heeft om uit te zetten. Zet het een nachtje (max. 12 uur) in de koelkast of laat het 1-1 ½ uur rijzen bij kamertemperatuur.
- Ga verder met de vulling: meng in een kom met een rubberen spatel de boter, suiker en kaneel. Zet opzij.
- Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
- Sla het deeg door. Rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek van 52 x 28 cm en til het tijdens het uitrollen een paar keer op om de spanning uit het deeg te halen. Smeer de kaneelboter met een geknikte spatel over het hele oppervlak van het deeg. Vouw het deeg met een korte kant naar je toe in drieën door het onderste derde deel over het midden te vouwen en het bovenste derde deel daaroverheen; zorg ervoor dat de naden mooi aansluiten. Draai het deeg een kwartslag, zodat de naden aan de onder- en bovenkant liggen. Rol het deeg nogmaals voorzichtig uit tot een rechthoek van circa 36 x 20 cm.
- Snijd het deeg met een pizzawieltje of groot mes in repen van 2 cm breed. Rol een deegreep nu in een spiraal op en steek het uiteinde eronder weg om te voorkomen dat de spiraal tijdens het bakken losraakt. Herhaal deze stappen om de rest van de buns te vormen en leg ze met enige tussenruimte op de beklede bakplaten. Dek af met een licht vochtige theedoek en laat ze 1-1 ½ uur rijzen of tot ze ongeveer in volume zijn verdubbeld.
- Verwarm tegen het eind van de rijstijd de oven tot 190 °C (heteluchtstand) en klop alle ingrediënten voor het glanslaagje door elkaar.
- Bestrijk de buns met het eimengsel voor het glanslaagje en bestrooi ze met de parelsuiker en wat gemalen kardemom. Bak ze 10-12 minuten of tot ze goudbruin zijn. Bestrijk ze direct als ze uit de oven komen met de suikersiroop*. Laat ze afkoelen op een rooster. Ze zijn het lekkerst op de dag dat ze zijn gebakken, maar je kunt ze maximaal 3 maanden invriezen. Laat ze ontdooien en warm ze voor het serveren 5-8 minuten op in een matig warme oven.
Voedingswaarde
*SUIKERSIROOP
Deze eenvoudige suikersiroop is een mengsel van gelijke delen water en suiker. Het is een hoofdingrediënt dat zoete baksels een mooie glans en een lekker zoet smaakje geeft. Je kunt het weglaten als je je baksels liever niet te zoet maakt.
Verhit de rietsuiker en het water in een kleine steelpan en roer tot de suiker is opgelost. Laat het 1-2 minuten zachtjes koken zonder te roeren. Neem de pan van het vuur en laat de suikersiroop afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar maximaal 4 weken in een luchtdicht bakje in de koelkast.
—
Oorspronkelijk uitgegeven in 2025 door Quadrille Publishing Limited, onderdeel van de Penguin Random House group
Oorspronkelijke titel: Buns
Tekst © Quadrille 2025
Fotografie © Kim Lightbody 2025
Vormgeving © Quadrille 2025
© 2025 Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen
Vertaling: Aniek Njiokiktjien en Renate Hagenouw
Redactie en vormgeving: Asterisk*, Amsterdam
Omslagontwerp: Femke den Hertog
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: no bake cappuccino-cheesecake