It’s beginning to look a lot like Christmas… En weet je wat nou echt mooi zou staan op de kerstdinertafel? Een pan met malse, gestoofde varkenswangen.
Varkenswangen eet je waarschijnlijk niet dagelijks, maar juist daarom horen ze op de feesttafel: het is een heerlijke verrassing! Deze varkenswangen stoof je in een liter rode wijn en serveer je op een romige, kaasachtige polenta. Geef ze wat tijd om te stoven, en de varkenswangen worden lekker zacht.
Wil je nog meer van dit soort unieke kerstrecepten? Neem dan eens een kijkje in ons nieuwste nummer – Kerst deel 1. De novembereditie ligt al in de winkel, vol kerstinspiratie, maar ook met heerlijke doordeweekse recepten. Je kunt deze editie kopen bij je lokale supermarkt of heel eenvoudig hier online bestellen!
Gestoofde varkenswangen in rode wijn met polenta
aantal 13 | hoofdgerecht | feestdagen, feestelijk, kerst | internationaal |
Varkenswangen bestel je bij de slager of koop je online. Snelkookpolenta is sneller klaar dan reguliere polenta. Wij gebruiken hier de snelkookvariant. Check de aanwijzingen op het pak.
Kookgerei
- 1 of 2 grote ovenvaste pannen
Ingrediënten
- 150 ml extra vergine olijfolie + 1 el extra
- 150 g bloem
- 5,4 kg varkenswangen*, 12 grote, huid en al het zichtbare vet verwijderd, in 4 cm-stukken
- 39 zilveruitjes of 15 kleine sjalotten, gepeld
- 6 stengels bleekselderij, in 2 cm-stukken
- 8 tenen knoflook, geperst + 1 teen extra, fijngesneden
- 30 bospenen
- 9 el tomatenpuree
- 1 liter rode wijn
- 4½ liter kippenbouillon
- 10 takjes tijm + 16 extra takjes, blaadjes geplukt
- 4 verse laurierblaadjes of 2 gedroogde
- 2 grote biocitroenen, schil geraspt en in partjes gesneden
Polenta
- 1,2 kg polenta*
- 200 g boter, in stukjes
- 240 g geraspte parmezaan
- 9 el crème fraîche
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Verhit de olie in de ovenvaste pan op halfhoog vuur. Breng de bloem op smaak met peper en zout. Bestuif de varkenswangen met de gekruide bloem en schud overtollige bloem eraf. Bak het varkensvlees in 6 porties telkens 4–5 min. aan alle kanten goudbruin. Leg apart op een bord.
- Voeg de uitjes toe aan de pan en bak af en toe omscheppend in ± 2 min. of tot ze aan alle kanten goudbruin zijn. Voeg de bleekselderij, geperste knoflook en peen toe en roer goed door. Voeg de tomatenpuree toe en bak, roerend, 1 min. Roer de wijn erdoor. Laat 5 min. sudderen of tot de saus tot de helft is ingekookt.
- Doe het varkensvlees terug in de pan en roer de bouillon, de 10 tijmtakjes en het laurierblad erdoor. Breng aan de kook en dek af met een goed sluitend deksel of dubbele stukken aluminiumfolie.
- Zet in de oven en stoof nog ± 2 uur. Neem de deksel eraf en bak nog eens 20–30 min. in de oven of tot het vlees heel mals is, de bovenkant diep goudbruin en de saus is ingedikt.
- Breng voor de polenta 1½ liter water aan de kook in een grote pan. Zet het vuur halfhoog en strooi al kloppend de polenta in de pan. Kook al kloppend 10–12 min. of volgens de aanwijzingen op het pak, tot de polenta gaar en dik is. Neem de pan van het vuur en roer krachtig de boter, parmezaan en crème fraîche erdoorheen. Blijf roeren tot alles gesmolten en goed gemengd is en breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zout.
- Meng intussen de citroenrasp, extra 1 el olie, de fijngesneden knoflook en extra tijmblaadjes in een kleine kom. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
- Schep de polenta in serveerschalen en top af met het vlees en de groenten, schep daarna de saus erover. Strooi het citroen-tijmmengsel erover en serveer met citroenpartjes erbij.
Voedingswaarde
- calorieën: 1400 kcal
- eiwit: 117 g
- vet: 54 g
- koolhydraten: 95 g
RECEPTEN KRYSIA BONKOWSKI, KERRIE MCCALLUM, HAYLEY INCOLL, CORINNE PARKES, MONIKA HECIMOVIC, TRACEY PATTISON,
MATT MORAN FOTOGRAFIE BRETT STEVENS, MARK ROPER STYLING EMMA KNOWLES
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Kijk ook eens: 11x kerststoof: met de pan op tafel