krieltjes uit de oven: 9 favo recepten!

krieltjes uit de oven: 9 favo recepten!
Studio Philippi

Aan een vers krieltje uit de oven hoef je weinig te knutselen, pielen of sjorren om ze lekker te maken. Met een klont boter en olijfolie, misschien een takje groen (tijm, rozemarijn, laurier…) schuif je ze zo de oven in, om ze 40 minuten later krokant en romig op je bord te schuiven.

Simpele krieltjes uit de oven zijn al heerlijk, kun je nagaan wat er gebeurt als je ze bakt met een pittige tomatensaus en halloumi, of met spinazie en feta, of – houd je vast: je maakt er een traybake van met alles erop en eraan. Honger gekregen? Scroll snel naar beneden voor onze top 9 recepten met krieltjes uit de oven.

Jonge, kleine aardappeltjes die vroeg in het seizoen worden geoogst

Dát zijn krieltjes. De schil van deze kleine aardappeltjes is dun en eetbaar, en het vruchtvlees is zacht en vol van smaak. Omdat ze jong zijn, bevatten krieltjes meer natuurlijke suikers dan oudere aardappelen, wat ze een lichtzoete, romige smaak geeft.

Ze zijn ideaal om te koken, bakken of roosteren — en vooral krieltjes uit de oven zijn een echte favoriet (inkoppertje!). Dankzij hun formaat garen ze snel, behouden ze een stevige bite en krijgen ze een heerlijke goudbruine korst.

Alles wat je moet weten voor de perfecte krieltjes uit de oven

Voor de beste krieltjes uit de oven verwarm je de oven tot 200 à 220 graden Celsius. Deze hoge temperatuur zorgt voor een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant. Of je ze moet voorkoken hangt af van je voorkeur: als je van extra krokante krieltjes houdt, kook ze dan 5 minuten voor. Hierdoor verdampt later in de oven minder vocht, wat de korst knapperiger maakt.

Qua vetstof kun je kiezen uit boter, olijfolie of bijvoorbeeld ganzenvet. Olijfolie geeft een mediterrane toets, boter een rijke, volle smaak, en ganzenvet zorgt voor ultieme krokantheid. Om ze echt ultra krokant te krijgen, spreid je de krieltjes goed uit op de bakplaat — ze mogen elkaar niet overlappen — en hussel je ze halverwege het roosteren even om. Gemiddeld duurt het 25 tot 35 minuten, afhankelijk van de grootte.

Perfecte combinaties? Denk aan krieltjes uit de oven met rozemarijn en knoflook naast een sappige biefstuk, of met citroen en tijm bij een stukje zalm. Maar voor iets spannenders verwijzen we je graag naar deze recepten:

gestoofde kip in witte wijn met laurier en mosterd

Een grote pan of schaal is alles wat je nodig hebt voor deze heerlijke gestoofde kip in witte wijn!

naar recept
gestoofde kip in witte wijn
gebakken aardappeltjes met halloumi uit de oven

Gebakken aardappeltjes in een pittige tomatensaus met gember is al een smaakfestijn, laat staan met chewy halloumi. Fantastisch zomer comfortfood! Op zoek naar een snel en toch imponerend toetje? Maak pruimenclafoutis!

naar recept
gebakken aardappeltjes met halloumi
smashed potatoes met spinazie en feta

Door de aardappeltjes te pletten na het bakken, en ze daarna nóg een keer te roosteren, worden ze ongelofelijk krokant. Geen wonder dat smashed potatoes – vaak geserveerd onder een berg van Parmezaan – een geliefde (bar)snack is in Amerika.

naar recept
smashed potatoes
mosterdkarbonade met aardappels, spruitjes & salie


Het is alles wat je wil én meer: een makkelijke maaltijd die barst van de smaak! Deze sappige karbonades maak je – of nouja, je oven doet het meeste werk – op een luie zondag of een doordeweekse thuiswerkdag. Dan dineer je ’s avonds als een keizer terwijl je zelf uitgerust aan tafel schuift. Het enige dat je nog hoeft te doen is genieten.

naar recept
AVG mosterdkarbonade met aardappels
asperge-traybake met krieltjes, geitenkaas, boerenham & bieslookdressing

Wanneer het voorjaar aanbreekt krijgen we automatisch zin in fris, vers en groen. Janneke is er ook dol op en bedacht deze traybake, stampvol mooie seizoensgroenten. Niet alleen lekker, ook heerlijk makkelijk: na het snijden schuif je alles de oven in. Terwijl die het zware werk doet, maak jij de bieslookdressing.

naar recept
Aspergetraybake
haricots-vertsgratin met spek, krieltjes & olijvenmayonaise

Liever geen vlees? Omwikkel de bundeltjes haricots verts met een reep geblancheerde prei.

naar recept
Haricots verts gratin met spek, krieltjes en olijvenmayonaise
traybake met krieltjes, biet, kapucijners & geiten-tzatziki

Weinig tijd? Je kunt ook eerder beginnen met het maken van de traybake. Snijden of marineer de krieltjes met de biet en kapucijners een avond eerder en bewaar afgedekt in de koelkast.

naar recept
Traybake met krieltjes, biet, knapperige kapucijners en tzatziki
Vitello tonnato salade

Kook en eet deze week Italiaans! Hester: "Bij restaurant Brio in Amsterdam at ik de lekkerste vitello ever! De saus voor deze salade is daarop geïnspireerd. Fris, licht en kruidig."

naar recept
vitello tonnato salade
aspergesalade à la niçoise met crispy aardappels

Move over haricots verts, dungeschaafde rauwe groene asperges zijn zo lekker fris in combinatie met knapperige krieltjes.

naar recept

Bekijk ook deze miso-tomatensoep van Nick Toet