3x quiche met prei

3x quiche met prei

Quiche met prei is zo’n gerecht dat altijd meer voldoening geeft dan je verwacht. Het ziet er bescheiden uit, maar zodra je een hap neemt snap je meteen waarom je dit gerecht al veel eerder op je weekmenu had moeten zetten.

Prei heeft iets bijzonders. Het heeft dezelfde familieband met ui, alleen smaakt prei zachter, zoeter en minder scherp. In een romige custard met eieren en kaas voelt prei zich erg goed thuis. De warmte maakt de prei mellow en rond, terwijl de kaas zorgt voor een hartige tegenhanger. Samen wordt het een vulling die comfortabel en elegant tegelijk voelt.

Moet de prei eerst gebakken worden?

Een goede voorbereiding van de prei maakt echt het verschil. Snijd de stelen in dunne ringen en spoel ze goed schoon, want er kan nogal wat zand achterblijven.

Je kan de prei rauw in de quiche doen, maar dan blijft er meer vocht in de groente zitten. Dat maakt de vulling soms te nat en verhindert dat alles mooi opstijft. Even aanzetten in een pan met een klontje boter, waardoor de prei slinkt en alvast zijn zoete smaak prijsgeeft, is dus geen overbodige stap. Dat helpt de custard om stevig en romig te worden zonder dat de bodem zacht wordt.

Quiche met prei variaties

Wat betreft variaties kan je alle kanten op. Een pittige kaas zoals gruyère of oude kaas geeft meer diepte. Spekjes zorgen voor een zoute punch en een krokant randje. Wil je het frisser houden, voeg dan een beetje mosterd toe aan het eimengsel of werk af met een handvol bieslook of dille.

Je kan ook experimenteren met bladerdeeg of hartige taartdeeg, afhankelijk van wat je in huis hebt. Zolang de prei de hoofdrol krijgt, kan het eigenlijk niet misgaan. Quiche met prei is een vergevingsgezind gerecht waar je prima restjes in kunt verwerken, en toch voelt het keer op keer alsof je iets speciaals hebt gemaakt.

3x quiche met prei

geitenkaas-quiche met prei en artisjokken

Brique de chèvre is rauwmelkse geitenkaas met een rode korst. Deze kaas is zacht en smeuïg en heeft een volle, pittige smaak. De naam dankt de kaas aan z’n vorm: brique is het Franse woord voor steen. Het is een broertje van de koe-variant: brique du Forez.

naar recept
geitenkaas-quiche met prei en artisjokken
quiche met prei, dille, ricotta en geitenkaas

Kant-en-klaar deeg geef je in dit recept snel een smaakje door wat kruiden tussen de deegplakjes te strooien.Leg voor extra hartigheid wat ansjovisfilets (uitgelekt uit een blikje of potje) op de laatste laag prei.

naar recept
quiche met prei dille
hartige paddenstoelentaart met prei en kaas

Deze vegetarische taart noemen we ook wel pithiviers. Pithiviers, genoemd naar een plaatsje tussen Parijs en Orléans, is nu worldwide retro-eten. Dit is de hartige versie, maar een zoete vulling met amandelcrème kan ook.Meer hartige taart? Probeer deze quiche met rode ui, verse vijgen en ricotta.

naar recept
hartige taart met paddenstoelen

Bekijk ook deze andere quiche recepten hier.